Türkiye uçan otomobil yarışına erken girdi: CEZERİ devrimsel bir adım olacak

Türkiye'nin ilk uçan arabası CEZERİ, test uçuşlarını başarıyla tamamladı. 230 kilogramlık ön protip, uçuş testlerinde 10 metre yükseldi. Dünyada geliştirilen yeni nesil ulaşım araçlarında 'uçan otomobillerin' devrimsel nitelik taşıdığını belirten uzmanlar, BAYKAR'ın bu sektöre erken girmesinin Türkiye'ye çok önemli avantajlar sağlayacağını belirtiyor. Savunma Sanayi Analisti Kadir Doğan, "Baykar, insansız hava araçlarından elde ettiği tecrübeler sayesinde CEZERİ konusunda da önemli mesafeler katetti. Bu proje hem farklı alanlarda teknolojik gelişimimize katkıda bulunacak hem de çeşitli iş kollarının oluşmasına imkan tanıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Hasan Hız
CEZERİ, ilk test uçuşlarını başarıyla tamamladı.

Türkiye uçan otomobil teknolojisinde tarihi bir sürecin kapısını araladı. Baykar tarafından geliştirilen ve Türk mühendislerin tasarladığı CEZERİ, ilk test uçuşlarını başarıyla tamamladı.

İlk testlerini güvenlik halatlarına bağlı olarak gerçekleştiren CEZERİ, dünkü testlerde halatsız olarak 10 metre yükselmeyi başardı.

Robotik ilmin kurucusu ve Artuklu Sarayı'nın başmühendisi Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri'den alan CEZERİ Uçan Araba, 1.5 yıl içinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiş oldu.

TÜRKİYE BÜYÜK YARIŞA ERKEN BAŞLADI

Bu gelişmeyi Yeni Şafak'a değerlendiren Savunma Sanayi Analisti Kadir Doğan, bu alanda birçok ülkenin çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekerek, Baykar'ın yarışa erken başlamasının devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/08/05/resized_a8c8f-f48ecdderesized_efa37531f778ewhatsappimage20200722at01.jpeg

'Uçan Otomobil' kavramının dünyada geliştirilen yeni nesil ulaşım araçlarından en devrimsel olduğunu ifade eden Doğan, şu ifadelere yer verdi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/08/24/resized_fdca2-704a0cc339710212.jpg

TÜRKİYE KABİLİYETLERİNİ FARKLI ALANLARA TAŞIYABİLECEK

"CEZERİ ile kazanılan kabiliyetlerin çeşitli alanlarda yansımalarını görebilecek miyiz?" sorusunu yanıtlayan Doğan, şunları söyledi:

"Türkiye bunun avantajını çok ciddi bir şekilde görecek. Araçlarda kullanılan bu teknolojiler, insansız hava araçlardaki teknolojilerden entegre edilerek kullanılıyor. Bu da size çok ciddi bir teknik kazanım sağlıyor çünkü insansız bir sistem için teknoloji üretmek ile insanlı bir sistem için üretmek çok farklı şeyler. En başta sizi sınırlayan çok ciddi regülasyonlar var, standartlar var.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/16/08/15/resized_cf776-48b746a1c.jpg

"ÇEŞİTLİ İŞ KOLLARININ OLUŞMASINA İMKAN TANIYACAK"

İnsansız sistemlerde ise böyle bir problem yok, hatta askeri standartlar dışında ciddi bir standart ve sertifikasyon da yok. Bu da işleri görece daha kolay bir hale getiriyor. Muhtemelen uçan arabalar için gelecekte ciddi regülasyonlar ve standartlar gelecek, bu standartlara uygun olarak bir ürün geliştirmeye çalışmak ise bu alanda teknolojik gelişimimize çok ciddi katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu yeni bir sektör ve bu sektöre bu kadar erken girmemiz ile hem farklı alanlarda teknolojik gelişimimize katkıda bulunacak hem de çeşitli iş kollarının oluşmasına imkan tanıyacaktır. Bu açıdan da çok önemli bir proje."

TÜRKİYE'NİN İLK UÇAN ARABASI CEZERİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Minimum teknik ve havacılık bilgisi, üst düzey güvenlik ile uçurulabilecek şekilde tasarlanan Cezeri Uçan Araba, 8 adet elektrikli motor ve pervane ile gücünü şarj edilebilir bataryalardan alarak yüzde 100 elektrik ile uçuyor.

ULAŞIMI KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK

Gelecekte kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapması beklenen Cezeri Uçan Araba, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlandı. Uçan Araba temelde şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir "Kentsel Hava Taşımacılığı" (KHT) aracı olarak öne çıkıyor. Kentsel hava taşımacılığı kapsamında şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir yolcu ve kargo taşıma ekosistemine hayat vermesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra sağlık sektörü ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilmesi için çalışmalar sürüyor.

KAZALARI VE TRAFİK YOĞUNLUĞUNU AZALTACAK

Geleceğin ulaşım konsepti olarak Baykar tarafından geliştirilen Cezeri Uçan Araba’nın hayata girmesi ile şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığının azalması, trafikte geçirilen zamanın en aza indirilebilmesi, ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğinin azalması mümkün olacak. Cezeri Uçan Araba’nın gelecekte kentsel hava taşımacılığında etkin rol oynamaya başlamasıyla trafik kazalarının azalması, daha hızlı bir kargo taşımacılığı hizmeti sağlanması, sağlık kurumlarının acil ihtiyaçlarına hızlı şekilde cevap verilmesi hedefleniyor.

TEKNOLOJİ
Türkiye'nin ilk uçan arabasından bir ilk: Kentsel ulaşımı kökten değiştirecek