Üretenin eli rahatlayacak

Sürdürebilir üretim ve satış ekosistemini oluşturmaya hazırlanan hükümet; vergi reformu, hal ve perakende yasaları gibi düzenlemeleri de içeren reform çalışmalarına odaklanacak. Vergi ve teşviklerde basitleştirme, yeni sermaye piyasaları oluşturma, bilançosu bozuk şirketlere destek gibi konular ise iş dünyasının beklentileri arasında yer alıyor. Yeni yol haritasında istihdam seferberliğine de taviz verilmeden devam edilecek.

Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye, 4,5 yıl boyunca seçim gündeminin olmayacağı bir döneme girerken, sürdürülebilir üretim ve satış ekosistemi kurmak için vergi reformu, hal ve perakende yasaları gibi önemli ekonomik düzenlemeler başta olmak üzere çeşitli reform çalışmaları hayata geçecek. Bu kapsamda ekonomik büyümeyi yeniden hızlandırmaya ve enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler masaya yatırılacak.

Reformlar kapsamında iş dünyasının öne çıkan beklentileri; KDV oranının yeniden belirlenmesi, vergi ve teşvik uygulamalarında basitleştirme, yeni sermaye piyasası araçların oluşturulması, sigortacılık alanının güçlendirilmesi, kaynak dağıtımında sanayinin öncelenmesi, bilançoları bozuk olan şirketlere destek sağlanması şeklinde sıralanıyor.

GELECEK HAFTA AÇIKLANIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, seçimlerin ardından reform sürecine girileceğini ve 8 Nisan haftasında da ekonomiye dair yeni yol haritasının açıklanacağını ifade etmişti. Tedbirlerin bir kısmının yönetmelik ve kararname niteliğinde olması, bir kısmının yasal düzenlemeyle hayata geçirilmesinin yanı sıra 2019-2023’ü kapsayan 11. Kalkınma Planı'nın açıklanması da bekleniyor.

MÜKELLEF ODAKLI REFORM

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarına göre, Türkiye'de rekabetçi ve mükellef odaklı vergi uygulamaları için vergi reformu çalışmalarına devam edilecek. Stratejik ve kritik sektörlerle ilgili çalışmalar yapılırken, reel sektörün, küresel rekabette daha avantajlı konuma geleceği ayrıntılı bir vergi reformu süreci başlatılacak.

Öte yandan TBMM'de Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Hal Yasası görüşülecek, Rekabet Kanunu reformu, Perakende Yasası çalışmaları hız kazanacak. Yine ihracat seferberliği kapsamında yeni pazarlara yönelik strateji planları çalışmalarI sürdürülecek. Yatırım ortamının iyileşmesiyle ilgili adımlar da atılacak. Yeni enstrümanlarla sermaye piyasalarının daha da güçlenmesi ve sürdürülebilir sağlıklı büyümeyi sağlayacak finansal altyapının inşa edilmesi sağlanacak. İstihdam seferberliği kapsamında 2,5 milyon yeni istihdam için çalışmalar da sürdürülecek.

EKONOMİ
Antalya turizmi yarım milyonu geçti