Üsküdar Meydanı'na yeni dolgu alanı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Üsküdar Meydan ve Sahil Düzenleme Projesi kapsamında tarihi Kuşkonmaz (Şemsi Paşa) Camisi ile Üsküdar iskelesi arasındaki alanın "kazıklama sistemi"yle doldurularak seyir teras yapılmasına ilişkin imar planı teklifi onaylandı.

Yeni Şafak
'Kazıklı sistem teras' alanı ile doldurulacak ve 12 bin metrekarelik alan sağlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı toplantısı, Belediyenin Saraçhane'deki binasında gerçekleştirildi. Meclis'te Üsküdar Meydanı Projesi'ne ilişkin dolgu alan yapılması teklifinin yer aldığı rapor gündeme alındı. Rapor görüşülürken, AK Partili meclis üyeleri ile CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

CHP'li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, Üsküdar Meydan Sahil Düzenleme Projeleri içerisinde denizin doldurulmasına deprem nedeniyle karşı olduklarını belirterek, bu dosyanın geri çekilmesini istediğini dile getirdi. Meydan'da cami ve külliyelerin olduğuna dikkati çeken Hacıalioğlu, "Geçen hafta depremi konuştuk. Dolgu alanlar deprem açısından tehlikeli. Şimdi tekrar dolgu alan karşımıza çıkıyor. Sebep yer israfı, sebep daha önce de doldurulmuş olması. Bir yeri imara açmak istiyorsanız orayı çöplüğe çevirirsiniz. Üsküdar Meydanı önemli noktalardan biri. Kimsenin bilmediği bir proje. Geçmişten gelen yanlış üzerine yanlışlar oluyor. Gelen nokta yanlış olacak" diye konuştu.

1960'lı yıllarda da dolgu alan yapıldı

İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hadi Diler de, meydanın tarihini anlatarak, geçmişte de zaman içinde dolgular meydana geldiğini söyledi. 1960'lı yıllarda da Üsküdar Meydanı'nda dolgu alan yapıldığına dikkati çeken Diler, Üsküdar Meydanı'nda Mihrimah ve Valide Sultan camilerinin bulunduğunu söyledi. Marmaray ve metro çıkışlarının da meydanda olduğunu anımsatan Diler, meydan planının buna göre planlanması gerektiğini aktardı.

Rapor kabul edildi

Proje ile her yönde yaya ulaşımı kesintisiz olarak sağlanacak, çeşitli açık alan organizasyonları düzenlenebilecek, olası deprem gibi afetlerde toplanma alanı olarak kullanılabilecek.

İnşaat aşamasında ve işletme dönemlerinde çevre değerlerinin korunması açısından, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği", "Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği", "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği", "Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Gürültü Kirliliği Yönetmeliği"nde belirtilen hususlar yerine getirilecek.

Proje, Üsküdar çarşı içinde bulunan Ahmediye Meydanı'ndan denize kadar olan 500 metrelik bölümü de kapsıyor. Böylece meydan alanı, sahil ve park kullanımını kapsayan alan 125 bin metrekare büyüklüğüne ulaşacak. Marmaray İstasyon girişlerinin ve tesisat binalarının olduğu bölümünden denize kadar olan kısım Meydan olarak düzenlenecek.Valide Sultan Cami, Cedit Valide İmareti, Mihrimah Sultan Cami daha görünür hale getirilecek.

Raporun komisyon görüşünde de, "Üsküdar İlçesi, Üsküdar Meydanına dair dolgu amaçlı 1/5000- 1/1000 ölçekli Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı teklifi incelenmiş olup, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı KHK'nın 17. Maddesi uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayına sunulması uygun görülmüştür." ifadeleri kullanıldı.

EKONOMİ
TOKİ İstanbul’da 13 ilçede dönüşüme başlıyor

EKONOMİ
Yeni metro vagonları raylarda

EKONOMİ
Çamlıca Camisi'ne metro geliyor