Uzmanlar uyarıyor: Temassız kart dolandırıcılığına dikkat

Salgının yayılımından sonra kredi kartı özellikle de 'temassız' kredi kartları dönemi başladı. Ancak uzmanlar temassız kart dolandırıcılığı konusunda uyardı.

Uzmanından temassız kart dolandırıcılığı uyarısı.

Dolandırıcılığın nasıl yapıldığını anlatan, tüketicilere uyarılarda bulunan Dijital İletişim Araştırmacısı Ali Murat Kırık, “Siber dolandırıcı, post cihazıyla insanların kalabalık olduğu yerlerde çantasından veya cebinden, kişiye herhangi bir şekilde temas etmeden para çekme işlemi yapabiliyor. Çünkü 5 ile 10 cm arasında bu temassız kartlar ve post cihazları birbirleriyle iletişim kurabiliyor” dedi.

GÜNDEM
Tek kart dönemi: Artık ehliyet taşımak yok

“RAKAMI KÜÇÜMSEMEYİN EKSTRELERİNİZİ MUTLAKA KONTROL EDİN”

Ali Murat Kırık, temassız kart kullanıcılarının ay sonunda mutlaka kart ekstrelerini kontrol etmeleri gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

EKONOMİ
Koronavirüs ödeme alışkanlıklarını değiştirdi

“KART ALÜMİNYUM FOLYOYA SARILABİLİR”

Ali Murat Kırık, temassız kartı kullanmak isteyenler için ise, “Temassız özelliği bulunan kartlar alüminyum folyoya sarılarak kullanılırsa çanta içinden ya da kıyafetlerin cebinden temas kesilmiş oluyor. Sinyal alıp verip işlemi gerçekleşmediğinden dolayı sanal dolandırıcı hiçbir şekilde çekim gerçekleştiremiyor” diye konuştu.

EKONOMİ
Kredi kartında beklenen adım atıldı: Islak imza şartı kaldırılıyor

ÖNLEMİNİ ALAN DA VAR, ALMAYAN DA…

Temassız kart kullanımının geçmiş yıllara göre arttığı pandemi döneminde, dolandırılanların sayısı da her geçen gün artıyor.

Vatandaşların bazıları tedbirli davranırken bazıları ise kolay olduğu için kullanmaya devam edeceğini belirtti. Temassız kart kullanıcılarından Ayça Oğuz, “Temassız kullanmaktan şifremi unuttum. Her kartımda kullanıyorum diyebilirim. Büyük kolaylık. Dolandırıcılık kısmını ilk defa sizden duyuyorum. Hiçbir önlem almadım. Ama bundan sonra kapattırıp şifreye dönüş yapacağım gibi duruyor” dedi.

EKONOMİ
Bankalardan virüs önlemi: Limit 5 bin TL'ye çıktı, tüm ücretler kaldırıldı