Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: Mesaiye geç kalıp erken çıkmak tazminatsız kovulma sebebi

Çalıştığı şirketteki mesaisine her sabah yarım saat geç kalan işçi akşamları da 15 dakika erken çıkınca işveren tarafından tazminatsız şekilde işine son verildi. Soluğu mahkemede alan işçi iş akdinin haksız yere feshedildiğini ileri sürdü. Mahkeme ve İstinaf mahkemesi işçiyi haklı bulurken Yargıtay'a temyize giden dava bozuldu. Yargıtay kararında; işçinin işe geç gelip erken çıktığına dair tutanak tutulduğuna dikkat çekti. Davacının savunma vermediği ve davacıya bu nedenle 2 günlük ücretten kesme cezası ve ihtar verildiğine dikkat çekerek işe zamanında gidip gelmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle işçinin tazminatsız şekilde iş akdinin feshedilmesine karar verildiği belirtildi.

Arşiv

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren karara imza atan Yargıtay, sabah mesaiye geç gelip, akşam erken çıkan işçinin tazminatsız şekilde kovulmasının önünü açtı.

EKONOMİ
Bekçilik istifa şartları: Bekçilikten istifa eden ne kadar tazminat öder?

Tazminatsız kovulmanın önünü açtı

Yüksek Mahkeme; mesaiyi savsaklayan işçiye ödenmesi yönünde karara imza atan İş Mahkemesi ile İstinaf Mahkemesi’nin hükmünü bozdu.İddiaya göre, çalıştığı şirkette sabah 08.00 mesaisine yarım saat geç kalan akşam da mesaisinden 15 dakika erken çıkan işçi tazminatsız şekilde kovuldu. Soluğu İş Mahkemesi’nde alan işçi, depo işçisi olarak çalıştığını, davalı işveren tarafından iş sözleşmesinin açık ve kesin bir ifade olmadan sona erdirildiğini dile getirdi.

GÜNDEM
Patronundan habersiz evlenen işçiye şok: Tazminatsız kovuldu

EKONOMİ
Yargıtay'dan kıdem tazminatı kararı: 15 yılı dolduran tazminatını alıp başka bir iş yerinde çalışabilir

"Fesih ölçülü olmamıştır"

Mahkeme; davalı işverenin yapmış olduğu fesih işleminde feshin son çare olma ilkesine uyulmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi. Kabul kararına karşı davalı avukatı istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi davalı avukatının istinaf başvurusunu esastan reddetti. Gerekçeli kararda; davacının 08.00’de başlayan vardiyaya 08.35 ve 09.00’da işbaşı yapması eylemlerinin iş akdi feshini gerektirir ağırlıkta olmadığı, davalı işverence bu eylemler nedeniyle işleyişin ne şekilde olumsuz etkilendiği hususunun ispatlanamadığı, fesih işleminin ölçülü olmadığı belirtildi. Kararı davacı işçi temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

GÜNDEM
Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren emsal 'nikah' kararı: Bunu yapmayan yandı

"İşe zamanında gelecekti"

Yargıtay kararında, işçinin işe geç gelip erken çıktığına dair tutanak tutulduğuna dikkat çekti. Davacının savunma vermediği ve davacıya bu nedenle 2 günlük ücretten kesme cezası ve ihtar verildiği, davacının belirtilenlerin doğru olmadığına ilişkin savunma verdiği hatırlatıldı. Kararda;