YEKA’daki başarımız takipte

Ekonomik büyümenin üretimle devam etmesi için hükümetin geliştirdiği projeler, farklı ülkeler tarafından da yakından izleniyor. Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi uygulamalar, AB üyeleri başta olmak üzere bütün darboğazdaki ülkelerce yakın takibe alınırken, şimdi de YEKA ihaleleri örnek gösteriliyor.

Yeni Şafak Cahit Saraçoğlu
Bulgaristan’da önceki gün gerçekleşen enerji zirvesine Türkiye’nin YEKA projelerinde attığı adımlar damgasını vurdu.

Ekonomide büyüm ve dinamizmin devamı için hayata geçirilen projeler farklı ülkelere örnek oluyor. Bir süre önce ekonomik darboğazdaki firmaların finansmana erişimini kolaylaştırmak için geliştirilen Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulaması, AB ülkeleri başta olmak üzere bütün darboğazdaki ülkelerce izlenirken, şimdi de Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) ihaleleri takip ediliyor. Bulgaristan’da önceki gün gerçekleşen enerji zirvesine Türkiye’nin YEKA projelerinde attığı adımlar damgasını vurdu. Enerjiyi pahalı kullanan Bulgaristan'ın alternatif projelere yönelmesi gerektiği vurgulanan zirvede,Türkiye'nin bu alandaki projeleri örnek gösterildi.

KOMŞUDAN 'NASIL BAŞARDINIZ?' SORUSU

Enerji uzmanları, Bulgaristan’ın özellikle Türkiye’nin YEKA ihale sürecini yakın takibe aldığı ve ‘nasıl başardınız’ sorusu ile karşılaştıklarını belirterek, aynı şekilde bir ihale düşündüklerini aktardılar. Türkiye’nin son yıllarda enerji alanında attığı adımlar 2023 hedefleri doğrultusunda çok önemli gelişimleri de beraberinde getiriyor. Bu konuda Türkiye'nin birçok alternatifi aynı anda hayata geçirdiği enerji projeleri önem kazandı.

ZİRVEDE TÜRKİYE'NİN PROJELERİ KONUŞULDU

Son dönemde alternatif enerjiye yaptığı yatırımlarla dünya sıralamasında yukarıya çıkan Türkiye bu alanda özellikle kamu ve özel sektör işbirliği ile projelerini geliştiriyor. AB'nin sanayileşmiş ülkelerine göre enerjiyi pahalıya kullanan Bulgaristamn gibi ülkelerin de aradaki mesafeyi kapatmak için alternatif yollar denemesi gerekiyor. Türkiye'nin maliyet avantajı ve enerji tasarrufu sağlayan projeleri öne çıkıyor. Enerji uzmanları, zirveye de Türkiye’nin ihale sürecinin damga vurduğunu belirttiler.

İŞBİRLİĞİ GENİŞ BİR COĞRAFYAYI ETKİLER

Zirveyi değerlendiren Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da ‘Birlikten güç doğar’ sloganı ile gerçekleşen konferansta enerjide Türkiye-Bulgaristan birlikteliğinin önemini ortaya çıkardığını vurguladı. Prof. Kumbaroğlu, iki ülkenin bunu başarması halinde Güneydoğu Avrupa için ortaya çıkaracağı sinerji potansiyelinin çok yüksek olacağına dikkat çekti.

TANAP VE TÜRK AKIM GAZI UCUZLATACAK

Bu işbirliğinin geniş bir coğrafyayı yakından etkileyeceğini kaydeden Prof. Kumbaroğlu, AB ülkeleri arasında en pahalı doğalgazı kullanan Bulgaristan’ın ucuz doğalgaz anahtarının da Türkiye olduğunu anlattıklarını söyledi. Ucuz doğalgazın ise ancak, TANAP ve Türk Akım projeleri ile gerçekleşeceğini dile getiren Prof. Kumbaroğlu, her iki gazın yakın gelecekte Türk-Yunan sınırına geleceğini ve gazın Bulgaristan’a ulaştırılması ile ucuz gaza bu ülkenin kavuşacağını söyledi. TANAP ve Türk Akım’ı ile önce Türkiye’ye, sonra Yunanistan’a ve Bulgaristan’a ulaşacak gazın aynı zamanda her üç ülkenin de kendi içerisinde bir dağıtım merkezi olmasının avantajının da olduğunu belirtti.

EKONOMİ
Dev ihale sonuçlandı