Yeni modelin aktörü sanayi: Türkiye global üs olacak

Türkiye’yi faiz-kur makasından kurtaracak yeni ekonomik modelin sürükleyici lokomotifi sanayi sektörü olacak. Sanayide pandemiye rağmen elde edilen sonuçlar bunun ip uçlarını veriyor. Sektörde çalışan sayısının 700 bin artarak 5 milyona doğru yaklaşması, üretimin yüzde 146 artarak 291 milyar liraya çıkmasının altı çiziliyor. Yeni süreçte Türkiye’nin katma değerli üretimde global üs haline getirilmesi hedefleniyor.

Osman Özgan
Arşiv

Yüksek faizi önceleyen ekonomi politikasının aksine yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmayı esas alan yeni ekonomi modeliyle birlikte, son süreçte büyük ivme kazanan sanayi sektörünün atağa geçeceği vurgulanıyor. Sanayi sektöründe halihazırda çalışan sayısı yüzde 116 artarak 4 milyon 723 bine çıktı. Tüm dünyanın olumsuz etkilendiği salgında bile sanayi üretimini ve büyümesini en çok artıran ülkelerden olan Türkiye, istihdam sayısını 700 bin kişi artırdı.

EKONOMİ
Sanayi üretim endeksi açıklandı

GLOBAL ÜS OLACAK

EKONOMİ
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede: Savunmayı tasarlayan ve ihraç eden ülkeyiz

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/11/29/01/18/resized_cfffc-6814e3a1yeniekonomimodeli1.jpg

CARİ AÇIĞA 25 MİLYAR DOLAR

Giyim ve tekstilin ağırlığı önemli oranda azaldı. Sanayicilere, kiralama yöntemiyle uygun maliyetli yatırım alanları sunulan ve vasıflı çelik, petrokimya, enerji, ilaç, otomotiv gibi birçok sektörde üretimlerin gerçekleştirildiği 24 endüstri bölgesi bu süreçte önemli rol üstlenecek. Yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edildiği endüstri bölgelerinden sadece 2020’de 7,5 milyar dolarlık ihracat yapılırken, tüm yatırımlar tamamlandığı bu rakamın 25 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor. Ayrıca istihdam sayısının da 108 bine yükselmesi öngörülüyor.

EKONOMİ
TÜMOSAN’dan ilk üç çeyrekte 40.8 milyon TL net kar

Hazırlanan teşvikler hemen devreye alınacak

EKONOMİ
10 bin kişiye istihdam: Dev yatırımın temeli atıldı

Yüksek teknolojili ürünlere öncelik

Yeni modelde, yatırımcının orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere yönlendirilmesi esas alınırken, yatırımlar da teknoloji ve Ar-Ge vurgusu yüksek bir eksene taşınacak. Bu doğrultuda, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden nitelikli insan kaynağına, KOBİ’ler ve girişimcilikten bölgesel kalkınmaya kadar birçok alanda akılcı ve etkili politikalar uygulanmaya devam edilecek. 7 bin 73 firma ile 73 bin 645 çalışanın bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden mevcut durumla 6,6 milyar dolar ihracat yapıldı.

DÜNYA
Avustralya medyası: Ambargolar Türkiye’yi geliştirdi