Yeşil üretim için dönüşüme hazırız

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Avrupa Birliği’nin (AB) devreye alacağı sınırda karbon düzenlemesi için 10 senelik süreç bulunduğunu belirterek, “Bu konuda bazı sektörlerde iyiyiz, bazılarında sınırdayız, bazı sektörlerde negatif durumdayız. Bu sektörleri de süreç içinde iyileştireceğiz” dedi.

Haber Merkezi
Arşiv

Gülle, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde yangınlar ve seller yaşandığını anımsatarak, “Bundan sonraki kırmızı çizgi ‘yeşil üretim’. Doğal olarak hem doğaya hem çevreye hem de insana faydalı üretim, hem dünyanın hem ülkemizin uyması gereken altı kalın çizgi olacak. Buna uyanlar ticaretini yapacak. Bundan sonraki kriter ucuz fiyat değil, çevre olacak. Buna uyulması için getirilecek ek müeyyideleri ve vergileri biz de kontrol edeceğiz hem de uyacağız” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/06/12/36/resized_27585-6baa39d3gulle.jpg

SEKTÖRLERİN TAKİBİ YAPILACAK

Gülle, TİM olarak bu çerçevede sektörler için sürdürülebilirlik eylem planı hazırladıklarını ve bu planın altını da yaptıkları çalışmalarla güçlendirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Yeşil Mutabakat Eylem Planı’na ilişkin genelge yayımladığını anımsatan Gülle, bu konuda bir strateji oluşturulduğunu, kurumlar ve sektörlerle de takibinin yapılacağını dile getirdi. Gülle, sürece yönelik dönüşümde devlet desteğinin önemine dikkati çekerek, “Bu süreçte mühim olan kimin ne yapacağı ve neye ihtiyacı olduğunun tespiti. Bundan sonra sivil toplum kuruluşları olarak inisiyatif alıp, bütün fabrikalarla bu yeşil ve doğayı kirletmeyen sınırda karbon değerlerine uyan üretim için çalışacağız” dedi.

EKONOMİ
Dijital parada hazırlıklar hızlandı

EKONOMİ
Ekonomide yeni yol haritası

EKONOMİ
Miniklere 'enerji tasarrufu' eğitimi