Emeklilik hakkıyla işten ayrılacakların cebine toplu para girecek! İşte EYT emeklilik detayları

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin geçen akşam Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamında çalışmalara ilişkin olarak, “Aralık ayında kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti" dedi. EYT düzenlemesi yasalaştıktan sonra, düzenlemeden yararlanarak maaş bağlatmak isteyenler işyerlerinden ayrılacaklar. İşveren de bu durumdaki kişilerin işten çıkışlarını yapacaklar ve İşçiler de SGK’dan aylık bağlatmak için başvuruda bulunabilecekler.

EYT kıdem tazminat hesaplaması

Sayıları yaklaşık 4.5 milyonu bulan EYT’liler yıllardır yaşadıkları mağduriyetin sona ermesini talep ediyordu. Bu talep karşılık buldu ve kısa süre önce başlayan çalışmalar teknik olarak tamamlandı. EYT'den yararlacak kişiler için önemli kıdem tazminatı kararı geldi. Bu gelişmeler çerçevesinde milyonlarca kişi “EYT ne zaman çıkacak?”, “Nasıl bir yol haritası izlenecek?” sorularını araştırmaya başladı. İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar için son gelişmeler.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/10/12/08/resized_5faec-637a4c74eyt.jpg

EYT ile emekli olanlara kıdem tazminatı verilecek mi?

Aralık ayında son halini alarak yasalaşması beklenen düzenleme için geri sayım başlarken; EYT'den kimlerin yararlanacağı, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin paralarının nasıl olacağı merak ediliyor. Yapılan açıklamalara göre ilk etapta 1.5 milyon kişinin emekli olacağı öngörülürken, kıdem tazminatları da yatırılacak. Posta'da yer alan habere göre; EYT düzenlemesiyle emekli olan bir vatandaş, aynı veya farklı bir işyerinde yeniden çalışmaya başlarsa, ikinci tazminat hakkını da kazanıyor. Emekli olan SSK’lı (4A) çalışmaya devam etmek isterse, yasaya göre onun için 1 Ekim 2008 tarihi devreye giriyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/10/12/09/resized_58baf-4fd88237eytemeklilikparasc4b1.jpg

Kıdem tazminatı nasıl alınır, kimler alır, şartları neler

1 Ekim 2008 tarihinden önce işe başlamış veya emekli olmuş kişiler SSK’lı çalışmalarını sürdürmek isterse ya emekli aylıklarını kestirecek ya da sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışacak.

Mevcut uygulamada emekli olmak için aranan koşullardan yaş dışındaki, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘emekli olabilir’ dilekçesiyle kıdemini ve diğer yasal haklarını alıp işten ayrılabiliyor. Yaş dışındaki şartlar için de 3 farklı uygulama söz konusu. Buna göre:

Emekli aylığını kestirenler yeniden emeklilik dilekçesi verecek mi?

Emekli aylığını kestirmeden destek primine tabi olarak çalışmaya devam edenler, tekrar emekli olamıyor. Dolayısıyla ‘emeklilik gerekçesiyle’ tekrar kıdem tazminatı da alamıyor. Fakat kişi; işten çıkarma, geçerli nedenle (maaşın geç ödenmesi, bulaşıcı hastalık ve mobbingpsikolojik baskı gibi zorlayıcı sebepler) sözleşme feshi gibi normal bir işçiyle aynı kurallara tabi olarak (aynı işyerinde en az 1 yılı tamamlamışsa) tazminat alabiliyor.

Emekli olanlar ihbar tazminatı alabilir mi?

Emeklilik hakkıyla kendisi işten ayrılanlar ihbar tazminatı alamazlar. Hatta cezai durum oluşmaması için emekli adayının emekli olup ayrılacağını belirlenen sürelerden önce işveren bildirmesinde fayda var.

Emekli olanlar biriken izinlerin parasını alır mı?

Biriken izinlerini kullanamayan bir emekli, bu günlerin parasını almak zorunda. Yani herhangi bir sebeple işten ayrılanlar veya çıkarılanlar izinlerin ücretini alır. zin parası hesabı genelde net ücrete göre yapılıyor. Brüt hesapta ise vergi ve prim kesintisi oluyor. Yasaya göre; izin zamanına denk gelen hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri yıllık izin süresinden düşülemiyor. Ayrıca, iznin kullanıldığını imzalı defter ve belgeyle işveren ispat etmek zorunda.

Kim ne kadar kıdem tazminatı alacak?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/10/12/02/resized_ef3ed-542c7636eytkc4b1demtazminathesaplamasc4b1.jpg

ÖZGÜN
TOKİ 1 milyon arsa ve 10 bin işyeri başvuru şartları neler? İşte sosyal konut arsa, işyeri başvurularında bilinmesi gerekenler

ÖZGÜN
TOKİ iş yeri başvurusu ne zaman sona erecek?