Gaziosmanpaşa’da deprem riski içeren yerler

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından İstanbul'un ilçelerindeki depreme dayanıklı ve dayanıksız yerler sorgulanıyor. İstanbul deprem yerleri araştırmasında en eski semtlerden olan Gaziosmanpaşa deprem risk haritası da yer alıyor. İstanbul’da deprem fay hattına yakın ilçelerin risk haritası da belli oldu. İşte Gaziosmanpaşa’ın çok yüksek risk içeren yerleri.

Gaziosmanpaşa deprem risk haritası

Türkiye'de art arda meydana gelen depremler birçok vatandaşı alarma geçirdi. Uzmanlar, özellikle Marmara'da büyük bir deprem beklediğini belirtiyor. Durum böyle olunca İstanbul'da yaşayanlar, oturdukları semtin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırıyor. İşte, Gaziosmanpaşa’ın riskli bölgeleri ve deprem haritası.

Gaziosmanpaşa depreme dayanıklı mı, zemini sağlam mı?

Gaziosmanpaşa’nın zeminini incelediğinde ise Vs30 kayma dalgası hızlarının toplam yüzölçümünün %15’lik kısmında 200-500 m/sn. olduğunu yani orta seviye ve altında olduğu görülmekte. Kalan % 85’lik kısmında ise Vs30 kayma dalgası hızlarının 800-1000 m/sn. ile iyi olduğu görülmekte. Bu sonucun, İstanbul’un en iyi zeminlerinden biri olan Jeolojik olarak GROVAK adını verilen, kahve renkli kumtaşı olduğunu söyleyebilir.

İstanbul depreminden Gaziosmanpaşa’yı nasıl etkilenecek?

Çok ağır hasar alıp yıkılabilecek 132 bina ağır hasarlı 403 bina tespit edilirken. Oluşabilecek can kaybı 140,ağır yaralı sayısı 83 olarak ön görülmüştü. Ayrıca depremden sonra 13,963 hane için geçici barınma ihtiyacı doğacak.

Demek ki binalar eski bile olsa zeminin çok iyi olması can kaybını yıkılacak bina sayısını minimuma indirebiliyordu. Zemin bu nedenle çok önemliydi.

Gaziosmanpaşa’da en çok risk hangi mahallede var?

Gaziosmanpaşa’da en çok can kaybı olacak mahalleleri incelediğimde ise;

İstanbul'da beklenen 7.5 büyüklüğündeki depremin Gaziosmanpaşa ilçesinde hissedilme şiddeti haritaya bu şekilde yansıdı.

İstanbul'da deprem riski yüksek bölgeler neresi?

İstanbul'da deprem konusunda hangi bölgeler güvenli?

ÖZGÜN
Deprem konutları kaç metrekare olacak? Bakan Murat Kurum açıkladı

ÖZGÜN
Depremzedelere barınma, taşınma ve kira yardımı desteği veriliyor

ÖZGÜN
İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği almayan depremzedelere günlük 133,44 TL nakdi ücret desteği veriliyor

ÖZGÜN
Deprem olan illerde vefat ve yaralı sayısı kaç oldu? 5 Nisan deprem bölgesinde son durum