6 yıl önce teklif ettik

Türkiye, Suriye’de güvenli bölge kurma teklifini ilk olarak 6 yıl önce gündeme getirdi. Erdoğan 2013’teki ABD ziyaretinde dönemin ABD Başkanı Obama ile yardımcısı Joe Biden’a “Suriyeli mültecileri korumak ve göç akınını önlemek için güvenli bölge kurulması”nı teklif etti.

M. Şakir Saraç
ABD Başkanı Trump’ın ‘güvenli bölge’ önerisini Cumhurbaşkanı Erdoğan 6 yıl önce dönemin ABD Başkanı Obama'ya iletmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye kuzeyinde ‘güvenli bölge’ oluşturma önerisi Türkiye’nin 6 yıldır dile getirdiği planın tekrarı oldu. Trump’ın selefi Barack Obama tarafından rafa kaldırılan öneriyi Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok kez gündeme getirmişti. Sığınmacıların yaşayabileceği güvenli alan önerisini destekler gibi görünen ancak kurmayı planladığı terör koridoruna tehdit oluşturacağını fark edince bu plandan vazgeçen Washington yönetimi, aradan geçen 6 yılın ardından kasedi başa sarmış oldu. Sözkonusu plan, ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2013 yılı mayıs ayında gündeme getirildi. ABD ziyaretinde dönemin başkanı Barack Obama ile yardımcısı Joe Biden’a ‘Suriyeli mültecileri korumak ve göç akınını önlemek için güvenli bölge kurulması’ teklifinde bulunan Erdoğan, ABD’den dönüş yolunda şunları söylemişti:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/16/02/20/resized_7b62f-854625e1harita.jpg

35 KM DERİNLİKTE

HAREKÂT PLANI HAZIRDI

Dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve komuta kademesi güvenli bölge için askeri harekât planları da hazırladı. O dönem basına yansıyan bilgilere göre Özel ve kuvvet komutanları Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumda şu ifadeleri kullandı: “Birinci önceliğimiz uçuşa yasak bölge değil, ‘güvenli bölge’ olmalı. Çünkü uçuşa yasak bölge Esed yönetiminin hareket kabiliyetini kısıtlar. IŞİD ve PYD’nin elinde uçak yok. Tehdit karadan geliyor. IŞİD ve PYD, karada çarpışıyor, bu büyük göç dalgaları halinde Türkiye’ye yansıyor. Koalisyon ülkeleri ‘güvenli bölgeler’ kurulmasına destek vermezse Türkiye, tek yanlı olarak kendi güvenliğini gerekçe göstererek Suriye içinde ‘güvenli bölge’ ilan etmeli. Bu durumda en fazla 3 ya da 4 bölgede güvenli bölge ilan edebiliriz. Bunlar Ayn el-Arab, Tel Abyad, sınır kapılarımızın Suriye tarafları...”

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Ocak'ta Rusya'ya gidiyor