Alevlerle mücadele sürüyor

Orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Balıkesir’in Altıeylül ilçesi kırsal Kirazköy Mahallesi’nde önceki gün saat 16.30 sıralarında orman yangını çıktı.

Nazife Bardak
Balıkesir.

Rüzgarın etkisiyle alevler geniş bir alana yayıldı. Bahadır Mahallesi valilik kararıyla tedbir amacıyla boşaltıldı. Havanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterlerin müdahalesi son buldu. Alevlere gece boyunca 21 arazöz, 6 su ikmal aracı, 9 ilk müdahale aracı, 5 hizmet aracı, 1 dozer, 1 greyder ve çok sayıda itfaiye aracıyla müdahale devam edildi. Dün sabah saatleri itibarıyla alevlerin büyük ölçüde azaldığı alanda, günün ilk ışıklarıyla 2 uçak, 2 helikopter ile hava müdahalesi de başladı. Müdahale gün boyu devam etti.

ŞARKÖY YANGINI KONTROL ALTINDA

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi İstiklal Mahallesi'nde 15 Temmuz Salı günü tarım arazisinde başlayarak ormanlık alana sıçrayan yangın kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle Şenköy, Yeniköy, Kocaali ve Kızılcaterzi mahallelerinden tahliye edilenler ise evlerine döndü. Bazı ağıllar ile araçların kullanılamaz hale geldiği yangında, hasar tespit çalışmalarına da kısa süre sonra başlanacak. Kızılcaterzi Mahallesi'nde ağılı yanan besicilerden Şefik Çobanlı yangını hayvanlarını merada otlatırken fark ettiğini anlattı. Çobanlı, “1973 yılından bu yana burada besicilik yapıyorum. Hayvanlarımı zor kurtardım. Çok üzgünüm” dedi.

Ağaçlandırmada doğal yayılım dikkate alınıyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), her orman yangını sonrası ortaya atılan “Yine mi çam dikiliyor?”, “Neden meyve ağacı dikilmiyor?”, "Neden zeytin-badem ormanı kurulmuyor?” sorularına yanıt verdi. OGM’den yapılan açıklamada, sadece çam ağacı dikilmediğini, meşe, sedir, ladin, kestane, kızılağaç, gürgen gibi onlarca farklı türün zaten ormanlarda doğal olarak yayılım gösterdiğini, yeni ormanlaştırma çalışmalarında bu doğal yayılımın dikkate alındığının altı çizildi. Çamların Türkiye'nin en çok yayılış gösteren türü olması, az suya ihtiyaç duyması ve sonrası kendini yenileyebilmesi özelliğinden dolayı daha çok dikildiği kaydedildi. Meyve türleriyle orman oluşturulamayacağı belirtildi. OGM, zeytin ve badem oranın neden kurulmadığı sorusuna ise, “Bu türlerle orman oluşturulamaz. Çünkü bu türler ormanlaştırmaya uygun türler değil, daha çok tarımsal faaliyete uygun bitkilerdir. Sulama ve gübreleme ister. Yangına karşı hassastır. Erozyonu önlemede etkisizdir” şeklinde cevap verdi.