Almanya 'hayır' seviyor

Türk siyasilerin ‘evet’ kampanyasına izin vermeyen Almanya başta olmak üzere Hollanda, Fransa, Avusturya gibi Avrupa ülkeleri hayır kampanyasına açık destek veriyor. Almanya'nın Türk Toplumu ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu gibi çatı kuruluşlarına hayır kampanyaları yürütülmesi için para transferleri yapıldığı iddia edildi.

Yeni Şafak Aybike Eroğlu
Nürnberg Atatürkçü Düşünce Derneği’nin çağrısı ile toplanan CHP Kuzey Bavyera Birliği, Vatan Partisi ile bazı sivil toplum kuruluşları, Kuzey Bavyera’da anayasa halkoylaması için “Hayır“ platformu kurdu.

Almanya başta olmak üzere Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi Avrupa Birliği ülkeleri, halkoylamasında 'evet' kampanyası yürüten siyasilere ambargo uyguluyor. Siyasi düzeyde krize neden olan gelişmelerde başrolü ise Almanya Türk Toplumu (ATT) ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) gibi kuruluşlar üstlendi. Türk hükümetine ters düşen politikaları nedeniyle Alman bakanlıklarına bağlı projelerde görev almalarına izin verilen bu kuruluşlara, hayır kampanyasını desteklemeleri için maddi destek de sağlandığı öne sürüldü.

HAYIRCI 400 ETKİNLİK

Muhafazakar yapıdaki dernekleri ırkçı ya da AK Parti'ye yakın gibi gerekçelerle projelerinden dahi uzak tutan Almanya'nın, hayır oyu verecek kişilere araç temini dahi yaptığı belirtiliyor. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Saraydan yönetilen bir Türkiye'ye hayır çağrısı yaparken, Almanya'da 250'yi aşkın Türk derneğinin çatı kuruluşu Almanya Türk Toplumu (ATT), Türkiye'de 16 Nisan'da düzenlenecek halkoylamasında anayasa değişikliğinin reddi için 'hayır' kampanyası başlatmış, ATT Başkanı Gökay Sofuoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öngördüğü Anayasa değişikliklerinin Türkiye'yi demokrasinin tüm temel ilkelerinden uzaklaştıracağını iddia etmişti. Almanya'da 9 Nisan'a kadar yaklaşık 400 'hayır' etkinliği gerçekleştirilecek.

CAMİ DERNEKLERİNE BASKI

Yaklaşık 50 yıldır Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler, cami dernekleri adı altında kurulan oluşumlarla varlıklarını sürdürüyor. Son yıllarda cami derneklerine yönelik baskılar başlarken, özellikle halkoylaması sürecinde baskı dozunun arttığı ifade edildi. Son 4 yıldır muhafazakar dernekler, “AK Parti'ye yakın olursanız, devlet gelir sizi denetler, yasal olarak imar hakkınızı vermez” gibi üstü kapalı tehdit ediliyor.

POLİTİKAYA DÖNÜŞTÜRDÜLER

Avrupa, Türklerin Türkiye'den koparılması için çalışıyor. Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'nin, Avrupalı Türklere seçme ve seçilme hakkı tanımasıyla, aidiyet duygusu adına yeni bir sayfanın açıldı. Avrupa, tehditlerle Türkiye ile bağı zayıflatmayı hedefliyor. Aile birleşimini zorlaştıran Avrupalı ülkeler, Türkiye'den din adamı gidişlerini yasakladı. Dil şartı ile Türkiye'den evliliklerin sayısı azaldı.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/11/06/05/resized_10b8f-6b0c5b6aaligedikogludekupe.jpeg

Avrupa tel tel dökülüyor

Sadece Fransa'da 700 bin Türkiye kökenli vatandaşın bulunduğunu anlatan COJEP Enternasyonal Uluslararası Adalet Eşitlik ve Barış Konseyi Genel Başkanı Ali Gedikoğlu, “Farklı azınlık gruplarının okulları hastahaneleri gazeteleri varsa, Fransa Türk toplumunun da olmalı. Bunun için de Türkiye'nin Avrupalı Türkler'e destek vermeli” dedi. Batı'daki halkoylaması engellenmelerine ilişkin olarak da konuşan Gedikoğlu, ”Avrupa'daki Türklere seçme ve seçilme hakkı verildiyse ve biz de oy kullanacaksak, bilgi sahibi olma hakkımız var. Şu anda bizim bilgi alma hakkımızı engelliyorlar. Daha önce milletvekili ve cumhurbaşkanlığı olmak üzere iki seçim yapıldı. Sandığa giderken yada mitingler sırasında olay yaşansa bu direnci haklı görebiliriz. Ama böyle bir durum yok. Yasaklamak mesnetsiz bir yaklaşım. Yaşananlar Avrupa demokrasisinin sınavı ve bu sınavda Avrupa tel tel dökülüyor” diye konuştu.