Ankara-Kahire arasında diplomatik köprü: Mısır'dan sonra Körfez ülkeleri

Mısır’ın, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yetki alanını gözettiği algısına yol açan adımıyla birlikte iki ülke arasında yeşeren ilişkileri canlandırmak için diplomasi devrede. Normalleşmenin Ankara ayağında Büyükelçi Çağatay Erciyes ile Mısır maslahatgüzarı, Kahire’de ise askeri ataşe üzerinden diyalog kanalları işliyor. Bu adımların Körfez ülkeleriyle sürmesi isteniyor.

Kıymet Sezer
Türkiye, Mısır ile normalleşmeyi ilk aşama görüyor. Bu adımların körfez ülkeleriyle sürmesi isteniyor.

Mısır ile 2020 yılının sonunda yoğunlaşan ilişkilerde normalleşme arayışları bir üst aramaya taşındı.

Mısır, hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurduğu Doğu Akdeniz’de, ihale alanını Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi. Bu hamle Yunanistan’da, “Mısır’ın Türkiye ile anlaşmaya açık kapı bıraktığı” şeklinde yorumlanırken, Mısır’ın gösterdiği hassasiyetin olumlu yankı bulduğu Ankara’dan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın nezdinde karşı adım geldi. Üç isim de ilişkilerin onarılması konusunda Türkiye’nin hazır olduğu mesajı verdi.

DÜNYA
Güvenlik kaynakları: Türkiye'nin Mısır ile iş birliği için potansiyel yüksek ortak nokta çok

KARŞILIKLI JESTLER

DÜNYA
Mısır-Türkiye arasındaki ilişki Yunanistan'ı korkuttu: Yunan bakan soluğu Kahire'de aldı

DİYALOG KANALLARI AÇIK

Ankara, bir ileri bir geri adımlar olsa da normalleşme arayışlarının devamını önemsiyor. İki ülke, uluslararası platformlarda da karşı karşıya gelmeme ilkesine uygun bir diplomatik pozisyon alıyor.

DÜNYA
Yunan basını Mısır'ın "Türkiye ile anlaşmaya açık kapı bıraktığını" yazdı

SONRAKİ AŞAMA YOL HARİTASI

ARDINDAN KÖRFEZ ÜLKELERİ

Türkiye, ilişkilerin gerildiği ülkelere yönelik normalleşme çabalarında Avrupa Birliği yanı sıra Mısır ile normalleşmeyi ilk aşama olarak görüyor. Bu adımların Körfez ülkeleriyle de sürmesi isteniyor. Yine Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerde tesis edilmek istenen yumuşamanın Türkiye ile bölge ülkeleri ilişkilerine de yansıması bekleniyor.

Üç kanaldan diyalog

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 2013 yılından bu yana maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor. Afrika kıtasında Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan Mısır’da halen 3 bin 500 Türk vatandaşı ikamet ediyor. Türk ve Mısırlı müteşebbisler arasında sık sık görüşmeler ve karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriliyor. Yine 2010 yılında Kahire’de açılan Yunus Emre Kültür Merkezi faaliyetlerine devam ediyor.