Antarktika’da ‘tarım’ mesaisi: Türk bilim ekibi Beyaz Kıta'ya ulaştı

Türkiye, Antarktika’ya düzenlendiği son bilim seferinde Beyaz Kıta’da tarım araştırmaları yapacak. Kıtadan toplanacak örnekler Türkiye'ye getirilerek, laboratuvarlarda DNA barkodlama yöntemiyle tür teşhisine tabi tutulacak. Sonuçlar uluslararası bilim dünyasıyla da paylaşılacak.

Yasemin Asan
Arşiv

Türkiye’nin 20 Ocak’ta yola çıkan 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Beyaz Kıta’ya ulaştı. Bu yıl araştırma seferinde toplam 14 proje çalışması yürütülecek.

kip Türk Kutup Üssü bulunan Horseshose Adası çevresinde plankton dağılımını inceleyecek. 52 gün bölgede kalacak 20 kişilik ekipte Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TAGEM araştırmacıları da yer aldı.

TÜRLER TÜRKİYE’YE GETİRİLECEK

GENETİK ÖZELLİKLERİ BULUNACAK

Çalışma yapılacak alanda dağılım gösteren bazı zooplankton, balık yumurta veya larvası bulunan balık türlerinin DNA barkodlamasının yapılması, bu türlerin genetik özellikleri hakkında önemli bilgiler edinilmesi planlanıyor.

Ayrıca elde edilen verilerin uluslararası veri tabanlarına kaydedilmesi ve bulguların uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanması amaçlanıyor. Yapılacak bu çalışmaların Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından çıkartılan bilim dergisinde “Kutup Özel Sayısı” ile yayınlanması planlanıyor.

TEKNOLOJİ
Antartika'daki Türk üssüne yolculuk başladı

HAYAT
Antarktika’da bilim rekabeti