Bahçeli açıkladı:  MHP’den 100 maddelik anayasa taslağı

MHP lideri Bahçeli, partisinin 100 maddelik anayasa teklifi hazırladığını açıkladı. Teklife göre TBMM Başkanı’na siyasi krizlerin çözümünde “arabuluculuk” görevi veriliyor. Başkanlık sisteminde başkan ile birlikte iki başkan yardımcısı da seçimle geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı “Türkiye Diyanet Kurumu” olarak yeniden yapılandırılıyor. Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme olarak değil, özel bir statüde düzenleniyor. Yüce Divan yargılaması ve siyasi parti kapatma davaları “Yüce Divan” adıyla oluşturulan yeni bir mahkemeye veriliyor.

Nur Banu Aras
Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anayasanın tarihi bir görev olduğunu, MHP’nin buna ön şartsız hazır olduğunu bildirerek, partisinin 100 maddelik taslağının hazır olduğunu açıkladı. Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Bahçeli, şunları söyledi:

GÜNDEM
Devlet Bahçeli'den 3 Mayıs Türkçülük Günü mesajı: Türkçü kahramanları rahmetle ve şükranla yad ediyorum

100 MADDELİK ÖNERİMİZ HAZIR

En azından herkes ittifak halinde yeni bir anayasadan bahsetmektedir. Artık uzlaşmak ve yeni bir anayasa hazırlamak milli vecibedir. Bundan kaçış bize göre yoktur. MHP, yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır. “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Maddelik Yeni Anayasa” adıyla ve bu çerçeve içinde 100 maddelik anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır.

GÜNDEM
MHP Genel Başkanı Bahçeli'den emekli amirallerin gece bildirisine tepki: Darbe çağrısıdır cezasız kalamaz

MEVCUT ANAYASA SİSTEMLE UYUMSUZ

KALİTELİ TEMEL KANUN

Şekli bakımdan kısa ya da uzun bir anayasa değil, “Kaliteli temel kanun” anlayışı ile çatısı örülmüştür. Devletin genel esasları ilk beş maddede düzenlenen, “Devletin şekli ve nitelikleri” aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında “Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” denilmiştir.

GÜNDEM
Devlet Bahçeli: Ya şerefimizle şehit oluruz ya da şerefsizleri birer birer toprağa gömeriz

TEMEL HAK VE ÖDEVLER

Temel haklara dair genel rejimde “Hakların bütünlüğü” yaklaşımı esas alınmış, sınırlama rejimi tek bir maddede düzenlenmiş, temel hak ve hürriyetlerin korunması kenar başlığı altında yeni bir madde eklenmiştir.

Diyanet yeniden yapılandırılıyor

Meclis başkanına arabuluculuk görevi

Hazırlanan anayasa taslağının üçüncü kısmında, üç bölüm halinde “Cumhuriyetin Temel Organları”, yasama, yürütme ve yargı başlıkları ile düzenlenmiş, Yasama organı için “Milli birliği sağlama”, yürütme için “Kurumsallaşmış başkanlık sistemi”, yargı için “Bağımsız ve tarafsız yapılanma” anlayışı ön plana çıkarılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, yüz yıl önce kuruluş felsefesinde var olan “Milli birliği sağlama” misyonu daha da güçlendiriliyor. Bu kapsamda TBMM Başkanı’na “Tarafsız konumuyla” milli uzlaşmanın sağlanmasında ve siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlevi yükleniyor.

Başkan yardımcıları da seçimle belirleniyor