Bildiriyi yazan Ergun Mengi itiraf etti: Montrö bahaneymiş

Montrö Sözleşmesi üzerinden ‘darbe bildirisi’ yayımlayan emekli amiraller, Montrö’nün aslında bahane olduğunu ve bildiriyi hazırlamak için araç olarak kullanıldığını itiraf etti. Bildiriyi kaleme alan Ergun Mengi, 2 Nisan’da Ali Yüksel Önel’e gönderdiği mesajda, “Komutanım esas tepki takunyalı amiral, harp okulu giriş şartlarından irticanın çıkarılmasına olacak. Grupta uzlaşı zordu. Bu nedenle Montrö bahanesiyle son paragraftaki mesajları veren bildiri hazırlandı. Montrö’yü araç olarak kullandık” dedi.

Ergun Mengi

ABDULLAH SARİCA

Emekli amirallerin bildirisiyle ilgili adliyeye sevkedilen 14 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz, bildiriyi hazırlayan emekli Tuğamiral Ergun Mengi’yi tutuklanması, diğer 13 şüpheliyi ise çeşitli adli kontrol şartlarıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme, Mengi’nin de arasında olduğu 14 şüphelinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/14/02/50/resized_e5edc-db218598amiral.jpg

GÜNDEM
Emekli amirallerin bildirisine ilişkin soruşturmada Ergun Mengi tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi

14’Ü DE SERBEST

GÜNDEM
Emekli Tuğamiral Ergun Mengi adli kontrol şartıyla serbest

2 NİSAN’DAKİ ŞOK MESAJ

Ergun Mengi’nin söz konusu bildiriyi hazırlayıp metne son halini verdiği ve “ADMEK-2” isimli WhatsApp grubunda paylaştığı ortaya çıkmıştı. Başsavcılığın tutuklamaya sevk yazısında Mengi’nin “Komutanım” diye hitap ettiği emekli Amiral Ali Yüksel Önel’e 2 Nisan’da bir mesaj gönderdiği bilgisi yer alıyor. Mengi mesajında bildirideki Montrö ile ilgili açıklamaların bahane olduğunu belirtiyor:

SON 3 PARAGRAF VURGUSU

GÜNDEM
1960’tan beri darbecilerin ortak özelliği: Talimat ya hocadan ya locadan

FİKİR BÖYLE ÇIKMIŞ

Mengi, savcılık ifadesinde, basında halen görevde olan bir amiralin “sarıklı, cübbeli” fotoğrafı yayımlanınca bu durumun kendileri arasında ciddi rahatsızlığa neden olduğunu söyledi. Önel’e attığı mesaj da sorulan Mengi, “Bizim duyuru yapmak fikrimiz görevdeki amiralin cübbeli, sarıklı fotoğrafının basında yer alması üzerine olmuştu. Ancak kuvvet komutanının zor durumda kalabileceği endişesiyle grupta uzlaşı sağlanamadı. Bu nedenle Montrö ile ilgili daha önceki emekli büyükelçilerin yapmış oldukları duyuru temelinde yapılması kararlaştırıldı” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/14/02/52/resized_e8bf2-5024e3d6mengi2.jpg

GÜNDEM
14 emekli amiral adliyeye sevk edildi

Niçin gece yayımlandı?

GÜNDEM
Darbe imalı bildiri yayımlayan gözaltındaki emekli amirallerden suçlamalara ret

DAKTİLO MEMURLUĞU YAPTIM

Mengi, Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği ifadede ise bildirinin WhatsApp grubunda olan herkes tarafından fikrini beyan etmesi ile oluştuğunu, kendisinin bir anlamda daktilo memurluğu yaptığı yönünde ifade verdiği öğrenildi. Mengi’nin ifadesinde “İlk Montrö konusunda taslağı ben hazırladığım için ikinci hazırlanan bu metin benim üzerime kaldı” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/14/02/49/resized_7781f-f49dcfa6turkererturk.jpg

Ayıplanır diye imzalamış