Binlerce hektar kül oldu: Ormanlar griye döndü

Hatay, İzmir, Manisa ve Bilecik’te kontrol altına alınan yangınlar, binlerce hektarlık ormanlık alanı kül etti. Manisa’da dört günde söndürülen yangın, zeytinlikler ve meyve bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Hatay’da alevler 6 mahalleye hasar verdi. İzmir ve Bilecik, “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından İzmir ve Bilecik’e 30’ar milyon, Manisa’ya 2 milyon lira olmak üzere toplam 62 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildi.

Türkiye'nin dört bir yanında günlerdir süren orman yangınları büyük mücadeleler sonucu kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hatay'ın Antakya, İzmir'in Seferihisar ve Menderes, Manisa'nın Akhisar, Kula ve Saruhanlı ile Bilecik'in Vezirhan ilçesindeki yangınlar tamamen kontrol altına alındı. Manisa'nın Ahmetli ilçelerinde ise büyük oranda kontrol sağlandı, soğutma çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor" ifadesini kullandı. Yumaklı, yangınlarla mücadelede görev alanlara teşekkür ederek, "Meteorolojik verilere göre, önümüzdeki 1 hafta yangın riski çok yüksek" duyarısında bulunarak asıl başarının yangınları söndürmek değil, yangınların hiç çıkmamasını sağlamak olduğuna işaret etti.

RÜZGAR ALEVLENDİRDİ

Manisa'nın Akhisar ve Ahmetli ilçelerinde çıkan orman yangınlarında büyük zarar meydana geldi. Akhisar’da arıcılık yapan bir kişinin yaktığı ateşle başladığı iddia edilen yangın, 4 gün süren çalışmalar sonucu kontrol altına alınabildi. Yangında çam türleri başta olmak üzere zeytin, badem ve meyve bahçeleri zarar gördü. Ahmetli’de ise Dereköy yakınlarında çıkan yangın kuvvetli rüzgarla büyüyerek 4 yerleşim yerinin tahliyesine yol açtı.

Hatay’ın Karaali Mahallesi’nde önceki gün çıkan orman yangını da kısa sürede 6 mahalleye yayıldı. Yangın kontrol altına alındıktan sonra hasar tespit çalışmaları başladı. Karaali, Oğlakören, Dikmece, Alazi, Üçgedik ve Alahan mahallelerinde 20 kişilik ekip görev yapıyor. Şu ana kadar 322 yapı incelendi, bunlardan 4’ü ağır hasarlı olarak belirlendi. Yangın nedeniyle 240 hane tahliye edildi, 2 bin 500 kişi öğrenci yurtlarına yerleştirildi.

İZMİR VE BİLECİK AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Bilecik’te orman yangınlarında evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için konteyner kurulumları sürerken, AFAD, İzmir ve Bilecik’te yangından etkilenen ilçeleri “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan etti. Bilecik’te 121 binada hasar tespit edildi; 64 konut, 3 iş yeri ve 20 ahır ağır hasarlı. İzmir’de ise 110 konut dahil 155 binada hasar oluştu. İki ilde toplam 1149 hayvan telef oldu.

Alevler dinmiyor

Yaz sıcaklarının etkisiyle Türkiye'nin farklı illerinde dün de yeni orman ve arazi yangınları çıktı. Kocaeli'nin Körfez ve Derince, Balıkesir’in Burhaniye, Karesi ve Ayvalık, Kütahya’nın Gediz ilçelerinde dün başlayan yangınlara havadan ve karadan müdahale edildi. Kocaeli’deki yangına da 61 araç ve 141 personelle müdahalenin sürdüğü belirtildi. Öte yandan Aydın'ın Çine ilçesinde ziraat alanı ve makilikte çıkan yangın kontrol altına alındı. Bursa’nın İnegöl ilçesindeki yangında kısa sürede söndürüldü.

Çesme’de alevler mahallelere dayandı

İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Ildır Mahallesi’ndeki ziraat alanında başlayan yangın ormana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 6 uçak, 19 helikopter, 39 arazöz, 14 su ikmal aracı ve 4 dozer ile itfaiye ekipleri sevk edildi.Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangın riski nedeniyle Çeşme'nin Ildır ve Germiyan Mahalleleri ile Urla ilçesine bağlı Nohutalan Mahallesi tahliye edildi. Havanın kararmasıyla sadece karadan müdahale edilebildi. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi. İzmir-Çeşme kara yolu güvenlik nedeniyle ulaşıma kapatılırken, alevler İzmir-Çeşme otoyoluna yaklaştı. Enerji kesintisinin yaşandığı bölgede, yangının trafo ve işletmelere sıçramaması için takviye ekiplerle önlemler alındı.

Haziranda bin 563 yangın çıktı

Türkiye'de 1-30 Haziran'da 612'si orman, 951'i zirai alan olmak üzere 1563 yangın çıktı. Bu orman yangınlarının 499'u tarım alanlarından başlayarak ormanlara sıçradı. Yalnızca 27-30 Haziran tarihlerinde 147 orman ve 195 zirai alan yangını yaşandı. İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, Batı Anadolu’nun ciddi bir yangın tehdidi altında olduğunu belirtti. Uzun süren kuraklık ve ani sıcaklık artışlarının büyük yangınlara zemin hazırladığını vurgulayan Tağıl, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında riskin çok yüksek olduğunu ifade etti.