'Bölgede silahlarla varılabilecek bir sonuç yok'

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, İdlib’deki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu bölgede silahlarla varılabilecek herhangi bir sonuç yok. Bu bölgede silahlarla kaybedilecek ya da kazanılacak savaş veya zafer yok" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
İdlib bölgesinde incelemeler yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, daha sonra Cilvegözü Sınır Kapısı'nda gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, "Bu yeni gerilimin, özellikle karşılıklı açıklamalarla oluşan yeni gerilim, bu toplumda çok ciddi bir gerginlik oluşturmuş durumda. Biz bunun herhangi bir şekilde sürdürülebilir olmadığını dünyaya ilan ediyoruz.Bu bölgede silahlarla varılabilecek herhangi bir sonuç yok. Bu bölgelerde silahla kaybedilecek veya kazanılacak bir savaş veya zafer yok " dedi.

Türk Kızılayı ekipleriyle İdlib bölgesinde incelemeler yapan Kınık, daha sonra Cilvegözü Sınır Kapısı'nda gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/09/04/06/52/resized_e2f63-d48ca48532053952.jpg

"Bu insanların korunmaya ihtiyacı var"

Bölgede suyun, elektriğin ve güvenliğin olmadığını kaydeden Kınık, şu ifadeleri kullandı:

Bu krizi dünyanın hiç bir ülkesinin yönetemeyeceğinin altını çizen Kınık, dolayısıyla tüm dünyaya çağrıda bulunarak idlib halkının mesajını iletmeye çalıştıklarını belirtti.

İdlib'de kiminle konuşurlarsa savaşı istemediğini, barış yoluyla bu gerilimin azaltılmasını istediklerini paylaştığını aktaran Kınık, bu anlamda dünyaya seslerini duyurmak istediklerini söyledi.

"İdlib bölgesinde 3,5 milyon civarında insan yaşıyor"

İdlib kırsalında rejim güçleriyle muhalifler arasında başlayan gerginliğin karşılıklı açıklamalarla doruk noktasına ulaştığını belirten Kınık, şöyle devam etti:

Sadece İdlib'in içerisinde 400 civarındaki derme çatma kamplarda 7 bin civarında insanın yaşadığını belirten Kınık, diğerlerinin ise kentlerde bir apartman dairesinde 4-5 aile veya bir akrabalarının yanında, bir odada 15-20 insanın kaldığını paylaştı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/09/04/06/50/resized_866c9-7063e83932054032.jpg

"Gerek Suriye'nin kuzeyinde gerekse Türkiye sınırlarımızda bir dizi tedbir aldık"

Birleşmiş Milletlerle temas halinde olduklarını ifade eden Kınık, "Bu bölgedeki insani yardımların arttırılması, oluşabilecek kötü senaryolara karşı hazırlıkların yapılması noktasında gerek Suriye'nin kuzeyinde gerekse Türkiye sınırlarımızda bir dizi tedbir aldık. Bu konuda özellikle içeride oluşabilecek göç hareketleri ki bu insanlar birden çok kez yerlerinden edilmiş olduklarından dolayı oluşabilecek herhangi bir korku veya toplumun içerisinde yayılabilecek herhangi bir katliam dedikodusu bu insanların çok çabuk mevcut yerlerini terk etmelerine sebep olabilir." dedi.

Kınık, dolayısıyla bu hızlı göç hareketinin yönetilemez bir boyuta gelebileceğini paylaştı.

"Bölgeye çadır sevkiyatlarımıza başladık"

"Bu krizin sadece Türkiye'ye etkileyeceğini düşünmemek gerekir"

İçerideki insanların ihtiyaçlarını gidermek için dünyaya çağrı yaptıklarını kaydeden Kınık, "Birleşmiş Milletlerle hazırlık planlarımız son aşamasına geldi. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler kanalıyla Türkiye içerisinden bu bölgeye insani yardım ulaştırılmasında bir en azından oran arttırılması ve yaygınlık açısından da miktar arttırılması noktasında yeni bir ümit belirdi ama dünyaya sesleniyoruz burada oluşabilecek bir büyük kriz, bu krizin sadece Türkiye'ye etkileyeceğini düşünmemek gerekir. Avrupa'nın yüzleşmiş olduğu göç krizi, mültecilik krizine benzer bir kriz kapıda. Dolayısıyla bütün dünyayı çatışan tarafların karşı karşıya tehdit savuran tarafların sukunete davet edilmesi için kimin elinde ne güç varsa itidala davet etmesini biz de buradan sesleniyoruz." diye konuştu.

"Gerekli tedbirleri aldık"

Türk Kızılayı, Türkiye'deki diğer sivil toplum kuruluşları ve AFAD olarak gerek Suriye içerisinde gerekse de Türkiye içerisinde bu anlamda gerekli tedbirleri aldıklarının altını çizen Kınık, olası bu hareketin Suriye içerisinde karşılanması ve insani ihtiyaçların, sağlık ihtiyaçlarının Suriye'de giderilmesi noktasında tedbirlerini arttırdıklarını söyledi.

Mobil sağlık ekiplerinin de sahaya çıktığını anlatan Kınık, bölgedeki 3 büyük hastanede ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç desteğini de sağlayacaklarını aktardı.

Kınık, bu işin sonunun bir kaos olduğunu, buradan kazananın olmayacağını ve bu gerilimin acilen azaltılması gerektiğine vurgu yaptı.

Bugün Cisr-i Şuğur'da 20'nin üzerinde hava saldırısının ve sivil yaralıların da olduğunu kaydeden Kınık, dolayısıyla bu insanların korunmaya da ihtiyacı olduğunu vurgulayarak Türk Kızılayı ve Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bu anlamda gerekli tedbirleri aldıklarını sözlerine ekledi.

HAYAT
Kızılay Başkanı Kınık’tan şehide duygu yüklü türkü

GÜNDEM
400 bin kişiye hazırız