Borç kâbusuna bulaşmayın

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 5 bin liralık "bayram kredisi" çekecek bir tüketicinin eline, kredi tespit ücreti, komisyon, kaza sigortası ve bunların vergi kesintileriyle 4 bin 630 lira geçtiğini belirterek, "Günde 4 lira kandırmacalarına aldanan tüketiciler, birkaç gün keyif sürecekleri tatillerinin, yıllar boyunca sürecek bir borç ödeme kabusuna dönmemesine dikkat etsin" dedi.

Aa
Borç kâbusuna bulaşmayın

Ağaoğlu, Ramazan Bayramı yaklaştıkça bankaların adeta kredi yarışına girdiğini, televizyon kanalları ve gazetelerin, buna ilişkin reklamlarla dolduğunu söyledi.

Bankalarca adeta "mesaj bombardımanı"na maruz kalan tüketicilere, dikkatli olmalarını ve zorunlu olmadıkça krediye yönelmemelerini öneren Ağaoğlu, bankaların da kredi limitlerini, müşterilerin maddi durumlarına göre belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Derneğe ulaşan bir tüketicinin, çektiği bayram kredisi ve kesintilere ilişkin belgeyi gösterdiğini dile getiren Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"5 bin liralık kredi çekecek bir tüketicinin cebine, kredi tespit ücreti, komisyon, kaza sigortası ve bunların vergi kesintileriyle 4 bin 630 lira geçiyor. Tüketici 5 bin liranın faizini ödüyor ama eline 370 lira eksik geçiyor. 100 lira kredi tespit ücreti, kredi tespit ücreti üzerinden alınan gider vergisi 5 lira, komisyon 208,33 lira, komisyon tutarı gider vergisi 10,42 lira, komisyon tutarı üzerinden kaynak kullanımı destekleme fonu kesintisi 31,25 lira, ferdi kaza birim tahsilatı 15,75 lira. Bunlar cebe girmeden kesiliyor. Yani 370,75 kuruş, daha para eline geçmeden kesiliyor. Bu kesintilerin toplamı yüzde 7,5'i buluyor."

"Krediler tuzaklarla dolu"

Tüketicilerin talebi olmadan çeşitli bankalar tarafından telefon irtibatı sağlanarak, e-posta veya SMS ile farklı kampanyalar ve cazip faizlerle sunulan tatil kredilerinin tuzaklarla dolu olduğunu savunan Ağaoğlu, bankaya gidenlerden değişik adlar altında birtakım bedeller istendiğini ve böylelikle ortaya çıkacak reel maliyetin, ilan edilenin çok üzerinde oluşabileceğini anlattı.

Yüzde 1'in altında gösterilen faizlerin, kesintiler dikkate alındığında yüzde 2'ye ulaştığını öne süren Ağaoğlu, "Günde 4 lira kandırmacalarına aldanan tüketiciler, birkaç gün keyif sürecekleri tatillerinin, yıllar boyunca sürecek bir borç ödeme kabusuna dönmemesine dikkat etsin. Bankalar aldatıyor. Niye 'aylık' demiyorlar da 'günlük 4 lira' diyorlar? Bu şekilde özendiriyorlar" diye konuştu.

Ağaoğlu, günde 4 liranın ayda 120 liraya karşılık geldiğini ve 5 yıl süresince bu borcun artarak ödeneceğini dile getirdi. Belirtilen miktarın genellikle ilk yıl için geçerli olduğunu ancak sonraki yıllarda ödenecek paranın arttığını bildiren Ağaoğlu, tüketicilerin de buna inandığını ifade etti.

Merkez Bankası kayıtlarına göre yüzbinlerce tüketicinin ferdi kredi borcunu ödemeyemediğini belirten Ağaoğlu, tüketicileri, bayram ve tatil için bunlar arasına girmemeleri konusunda uyardı.