Buhara’ya saygı

Özbekistan ziyaretinin ikinci gününde başkent Taşkent’ten İslâm medeniyeti için önemli merkezlerden biri olan Buhara’ya geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve eşi Ziraat Mirziyoyev ile Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi Hazretleri’nin türbesini ziyaret etti.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan ziyareti sırasında Buhara kentindeki Mir-i Arab Medresesi’ni ziyaret ederek medresenin türbe kısmında İnfitar Suresi’ni okudu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Özbekistan ziyaretinin ikinci gününde başkent Taşkent’ten İslâm medeniyeti için önemli merkezlerden biri olan Buhara’ya geçti. Erdoğan’a Buhara ziyaretinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve eşi Ziraat Mirziyoyev de eşlik etti. Burada tarihi ve kültürel yerleri gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi Hazretleri’nin türbesini Mirziyoyev ve eşinin kılavuzluğunda ziyaret etti.

ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı, Buhara Uluslararası Havaalanı’nda Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve eşi Ziraat Mirziyoyev ile Buhara Bölge Valisi Uktam Barnoyev karşıladı. Yerel kıyafetler giyen iki Özbek genç kız tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a çiçek verildi.

ERBAŞ KUR’AN OKUDU

Gezisinin ilk durağında Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi Hazretleri’nin türbesini gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine eşlik eden Buharalı imamlardan bilgi aldı. Türbe önünde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kur’an-ı Kerim okudu.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan Şâh-ı Nakşibend Hazretlerini ziyaret etti

HEP BİRLİKTE DUA ETTİLER

Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve eşi Ziraat Mirziyoyev de kendileri için ayrılan yerde oturup, okunan Kur’an-ı Kerim’i dinledi ve ardından dua etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/02/01/30/resized_8d1dd-53130653erdoganozbek02.jpg

MEDRESELERİ GEZİP YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Daha sonra Erdoğan ve beraberindekiler, türbenin içerisindeki medreseleri gezdi. Medresede bakır tabakların içine dua işleyenlerin bulunduğu yere giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki kişilerle bir süre sohbet etti, tabakları inceledi.

DUT İKRAM EDİLDİ

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a medresenin bahçesindeki ağaçlardan toplanan dut ikram edildi. Burada bir süre oturan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Mirziyoyev çifti ile sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindekilerle Ark Kalesi’ne ve Poi Kalon Külliyesi’ne de ziyarette bulundu.

GÜNDEM
Erdoğan Özbekistan'da türbe ziyaretinde Kur'an-ı Kerim okudu

BAKANLAR EŞLİK ETTİ

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/02/01/28/resized_eed9d-ac7203fe2.jpg

Tarihi ziyaret Özbek basınında manşet

Özbekistan basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine geniş yer verdi. Ülkede yayınlanan tüm ulusal gazeteler Erdoğan'ın ziyaretini ilk sayfalarından duyurdu. Halk Sözü, Özbekistan Avazı, Pravda Vostoka ve Narodnoe Slovo gazeteleri, Erdoğan'ın Özbekistan ziyaretini manşetten verdi.

ORTAK DEĞERLER

Halk Sözü gazetesi, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerini manşetten verdiği ve tam sayfa ayırdığı haber ile duyurdu. Türkiye’nin Özbekistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğu, 1996 yılında iki ülke arasında Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması imzalandığının anımsatıldığı haberde, iki halkın yüzyıllara dayanan ortak değerlere sahip olduğu vurgulandı.

DOSTLUK EBEDİ

Rusça yayınlanan Narodnoe Slovo gazetesi de Erdoğan’ın bu ülkeye resmi ziyaretini manşetten duyurarak, ilk sayfanın tamamını Erdoğan’ın ziyaretine ayırdı. Mirziyoyev’in "Geçen sene iki ülke arasındaki dostça ilişkilerin yeni stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldığı” sözlerine yer verilen haberde, Erdoğan'ın da ''Türkiye ve Özbekistan, tarihi büyük, örf-adetleri ve gelenek-görenekleri bir, en yakın dostlardır.'' yönündeki açıklamasına yer verildi. Türkiye'nin Özbekistan'ın en önemli ticari ortaklarından olduğu ve iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin geçen sene yüzde 30 artışla 1,5 milyar dolara, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 20 artışla 400 milyon dolara ulaştığı bilgisine yer verilen haberde, tarafların bu miktarın yakın yıllar içerisinde 5 milyar dolara çıkarılması konusunda mutabakat sağladığına işaret edildi.

ŞİİR OKUDUĞUNA VURGU YAPILDI

ÖzA, ''Özbekistan-Türkiye: Karşılıklı güven ve dostluğa dayanan işbirliği hızla gelişiyor", "İki kardeş ülke işbirliğini yeni düzeye çıkaran belgeler imzalandı", "Karşılıklı ticaret hacmi belirgin ölçüde arttı" başlıklarıyla yayınladığı haberlerinde, Erdoğan'ın ülkedeki temaslarına geniş yer verdi.