Casusluktan İHA da çıktı

Kritik savunma projeleri bilgilerini yabancılara satan casusluk çetesinin, Türkiye’nin yüz akı SİHA ve İHA’lara ait bilgileri de pazarladığı ortaya çıktı. Savunma Sanayii Başkanlığı'ndaki eski Proje Müdürü Yusuf Hakan Özbilgin ve çetenin diğer 10 üyesi hakkında dava açıldı. Denizci 3 albay ve 2 yüzbaşı, 1 işadamı ve 1 çalışanı, Savunma Sanayii Başkanlığı'nda 1 proje müdürü ve 1 çalışan, TUSAŞ’ta 2 çalışan olmak üzere 11 kişilik çetenin girift ilişkileri deşifre edildi. İddianamede, bu kişilerin, SİHA ve İHA’ların yanısıra helikopter, gemi ve silah sistemleri projelerine ait ihale bilgilerini de para karşılığı firmalara sızdırdığı belirtildi.

Fotoğraf: Arşiv

ABDULLAH SARİCA

Savunma alanındaki kritik projelerin ihale bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki (DKK) milli projelerin ihale bilgilerinin yabancı firmalara sızdırılmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık 9 kişinin “zincirleme olarak devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan 35’er yıla kadar hapsini istedi. DKK’de görevli 2 binbaşının ise “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan 10’ar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/13/05/01/resized_c0817-e29c5886siha.jpg

GÜNDEM
Köstebeğin 14 milyonluk yalanı

İHBARLA BAŞLADI

DÜNYA
Adamlarınız yakalandı

MENFİ SONUÇ UYARISI

Sanıkların, yerli ve milli İHA-SİHA’ların teknik özellikleriyle ilgili gizli bilgileri de firmalara aktardığı anlaşıldı. Bu konuyla ilgili SSB’den alınan raporda “Milli insansız hava araçlarına ait ifadelerinin tamamının yüksek önemi haiz kritik teknik bilgiler olduğunun görüldüğü, yurt içi ve sınır ötesi operasyonlarda sahada oyun değiştirici olarak görev alan milli İHA ve SİHA’lara ilişkin kritik önemi haiz teknik bilgilere üçüncü kişilerce sahip olunması ve hasım unsurlarla paylaşılması durumunda; devletin güvenliği ve sahada yürütülen operasyonların başarısı açısından menfi sonuçlara sebebiyet verebileceği anlaşılmıştır” vurgusu yapıldı. Başsavcılık, sanıkların telefon konuşmalarında yer alan bilgilerin gizli olup olmadığını Milli Savunma Bakanlığı’na da sordu. Bakanlık bilgilerin bir kısmının devlet sırrı niteliğinde, bir kısmının da gizli-hizmete özel nitelikli gizli bilgilerden oluştuğu yanıtını verdi.

GÜNDEM
Savunması pes dedirtti: 45 milyon lira kasadan taşan paraymış

FİRMALARA SATTI

ZAAFİYETE SOKAR

Emekli olmadan önce DKK Teknik Başkanlığı Deniz Havacılık Daire Başkan Vekili görevini yürüten sanık emekli albay Murat Ali Çömez’in, DKK’nın helikopter tedarik planlamaları ve mevcut helikopterlerle ilgili bilgileri Emre Özlük’e aktardığı anlaşıldı. Çömez, TSK’nın tüm ihtiyaçlarını ve stratejilerini içeren “On Yıllık Temin Tedarik Planı”na giren helikopterlerle ilgili bilgileri de Özlük’e verdi. Bu konuyla ilgili SSB’den istenen görüşte şu yanıt verildi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/13/05/00/resized_23464-2a3cacd0para.jpg

Bu kadar parası olamaz

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/13/05/03/resized_b6c57-24bf7064yusufhakanozbilgin.jpg

Dinlemeye takıldılar

Yurt dışına aktarmış

Sanık Emre Özlük’ün, SSB ve DKK’de görev yapan diğer sanıklarla kurduğu ikili ilişkilerle devletin güvenliği yönünden gizli kalması gereken bilgi ve belgelere ulaştığı ifade edildi. Özlük’ün, bu bilgileri yurt dışında faaliyet gösteren şirketlere aktararak uygun teklif verilmesini veya ihtiyaç duyulan malzemelerin tedarik edilmesini sağladığı kaydedildi.