Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü: 'İlk hedefimiz Akkuyu'yu devreye almak'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'ücü Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Putin'i en kısa sürede Türkiye'de ağırlamak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Nükleer enerji santralleriyle ilgili ciddi adımlar atacağız. İlk hedef Akkuyu'yu devreye almak" dedi. Putin ise "Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor." açıklamasında bulundu.

Lokman Özdemir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - Rusya Devlet Başkanı Putin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 gün sürecek Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi için Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'ücü Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

İki lider kameralar karşısında önemli açıklamalarda bulundu.

"İlk hedef Akkuyu Nükleer Santrali'ni devreye almak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin basına açık kısmında yaptığı konuşmada, "Dostumla, uzun bir süredir görüşemedik. Telefon diplomasisiyle görüşmelerimiz oldu ama bu arada arkadaşlarımız sürekli irtibat halindeydi. İçişleri, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız irtibatlarını sürekli sürdürdüler" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Rusya'nın birlikte Akkuyu Nükleer Santrali'ni yaptığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

Putin'e Türkiye daveti

Turizm noktasında yaklaşık 7 milyon Rus turistin Türkiye'ye gelmesinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önem arz ediyor. Bu konudaki samimiyetimiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Bunu aynı şekilde devam ettireceğiz. Yeter ki Rus turistler Türkiye'den memnun kalsınlar. Destinasyon olarak iyiyiz, güçlüyüz, bunu aynı şekilde de devam ettireceğiz. Rusya-Türkiye arasındaki bu sıcak ilişkinin ötesinde tabii, ben sizleri de en kısa zamanda ülkemde ağırlamayı bekliyorum" diye konuştu.

“Rusya-Türkiye arasındaki ilişkiler ilerliyor”

Putin görüşmenin basına açık kısmında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sürekli temas halinde olduklarını belirterek, dedi.

Görüşme bir saat sürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi sona erdi. Erdoğan ve Putin'in bir otelde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 1 saat sürdü.

DÜNYA
Rusya: Suriye'de barışın tesis edilmesi sürecini memnuniyetle karşılıyoruz

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik zirve için Kazakistan'a geldi