Türkiye’de eğitim ve öğretim kanunlarla belirlenmesine karşın Fransa’nın, ’daki ‘Charles de Gaulle’ ve ’daki ‘Pierre Loti’ isimli iki kaçak lise faaliyet gösteriyor. Kanunlara aykırı olmasına rağmen bu iki okulun öğrencilerinin yüzde 70’ini de Türkler oluşturuyor. Osmanlı Devleti döneminde yabancı okulların açılış, işleyiş ve eğitimlerine ilişkin ilk düzenleme “Mekâtib-i Hususiye Talimatnamesi” ile 1915 yılında uygulamaya sokuldu. Bu yasadan sonra akredite edilen okullar tanınırken, diğerlerinin kapısına kilit vuruldu. Düzenleme sonucunda Osmanlı coğrafyasında sayısı 7 bini bulan yabancı okul sayısı 15’e düşürüldü.
YASALAR KAPSAMINDA 12 OKUL
AZINLIKLAR VE MİLLET OKULLARI
Bunların yanı sıra Türkiye’de ’ndan kaynaklı Rum, Ermeni ve Musevilere ait azınlık okulları da eğitim veriyor. Sadece yabancı öğrencilerin gidebildiği ‘milletler okulları’ da var.
Ancak Ankara’daki ‘Charles de Gaulle’ ve İstanbul’daki ‘Pierre Loti’ adlı Fransız okulları Türkiye’de yasa dışı eğitim veriyor. Bu okullar ne yabancı okul ne azınlık okulu ne de milletler okulu statüsünde olmayıp faaliyetlerini izinsiz sürdürüyor.
YÜZDE 70’İ İZİNSİZ TÜRK ÖĞRENCİ
Yasal dayanağı olmayan bu iki okulun ne zaman açıldığına ilişkin net bir bilgi bulunmazken, 2008 yılında yeni binalarına taşındıklarını belirtiliyor. Büyükelçilik toprakları dışında yer alan Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarına Türklerin gitmesi yasak. Ancak bu okullarda okuyan öğrencilerin yüzde 70’ini başarılı Türk öğrenciler oluşturuyor.
SÖZDE SOYKIRIM OKUTULUYOR
ÜLKEMİZDE DENKLİĞİ YOK
Bu okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nda denkliği yok. Öğrencilerinin Türk eğitim sistemine dahil olabilmesi için yurtdışında denkliği olan bir okuldan transkript ya da diploma getirmeleri gerekiyor. Bir dönem bu izinsiz okulların kapatılması için yazı çıkarılırken, bir şekilde kapatma yazısının kaldırıldığı ifade ediliyor.
Viyana Sözleşmesi ile bağdaşmayan durum