Her göreve hazırım

Başbakan Binali Yıldırım yeni dönemde Meclis Başkanı olacağı yönündeki iddialara ilişkin “Onun kararını ben vermem. Partimizin genel başkanı ve partimiz hangi yönde karar verirse o yönde görev yaparız” dedi. Yıldırım, Pazartesi günü yeni kabinenin açıklanmasının ardından OHAL’in tamamlanmış olacağını söyledi.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Binali Yıldırım

Parlamenter sistemin son Başbakanı Binali Yıldırım, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası Özel’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu:

1 Kasım seçimlerine göre AK Parti’nin oyunda, milletvekili sayısında düşme var. Bu da bize bir mesajdır. AK Parti olarak bu mesajı aldık. Şu unutulmamalı ki biz hem cumhurbaşkanı adayımızla hem de milletvekili seçimlerinde ittifaktı. Aynı sütun altında seçime girdik. Neticede sonuçlar ortada. Bizim kaybolan oylarımız ortağımızda, ortağımızın kaybolan oyları da başka bir partide. Sonuçta herkes memnun halinden.

AK PARTİ OLMADAN OLMAZ

Parlamento yapısı da bu haliyle herhangi bir sorun teşkil etmiyor. AK Parti’nin içinde olmadığı hiçbir yasama faaliyeti sonuç çıkarmaz. Bu da ortaya çıkmıştır. AK Parti ve MHP olarak Meclis’in en güçlü grubunu oluşturuyoruz. Yeni sistemde Meclis, daha önce görülmeyen ve ilk defa oluşacak bir Meclis olacak.

BUNUN KARARINI BEN VERMEM

(Yeni Meclis’in ilk başkanını Binali Yıldırım ismi olarak zikredebilir miyiz) Bunun kararını ben vermem. Şöyle söyleyeyim; liderim, partimizin genel başkanı ve partimiz ne yönde karar alırsa, neyi münasip görürse biz her türlü görevi yaparız. Bu da çok uzun bir süre değil, yakında ne olacağı belli olur.

BU İŞİN DÖNÜŞÜ OLMAZDI

2007 yılında cumhurbaşkanını milletin seçmesi için yapılan referandum kabul edilince esasında orada başkanlık sistemi şekillenmiş oldu. Artık 15 Temmuz yaşandıktan sonra bu işin dönüşünün olmadığını ve mutlaka bu meselenin kökünden çözülmesi gerektiği kanaati toplumda da yerleşti. 24 Haziran aslında 16 Nisan’ın uygulamasıdır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/07/06/02/39/resized_c07a5-f63ad852binali.jpg

VATANDAŞIN AĞIRINA GİTTİ

Vatandaş ‘Kabul ettim bir sene önce, şimdi de seçim yapılıyor, kabul ettiğim şeyin gereğini yapıyorum’ dedi. Ama bizim muhalefet adayları, Allah canlarını sağ etsin, ona karşı çıktılar. 16 Nisan’ı kabul etmediler. Çıktılar, ‘Biz, bunu değiştireceğiz, geri götüreceğiz, sistemi değiştireceğiz.’ Vatandaşın bu ağırına gitti. ‘Ben bir sene önce bu kararı vermişim, sen benimle niye inatlaşıyorsun? Sen bu sistemde ne yapacağını söyle.’ Bu mesajı verselerdi belki daha iyi olurdu, çok ümit etmiyorum ama biraz daha iyi olabilirlerdi.

Telefonda ağlıyordu

Seçim akşamı İstanbul’da toplanan kalabalığın içinde bir çocuğunun ayağının sıkışmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok etkilediğini aktaran Yıldırım, “Duygu doruktaydı. Ağlıyordu, telefonda konuştuk. Ne seçim kazanması, ne o coşku... Hepsi gitmiş. Tüm dikkatini oraya vermiş. Ve hatta bir ara gelmemeyi, iptal etmeyi bile düşündü. Sonra işler biraz daha normalleşince geldi. Buradaki binlerce insanı da ihmal etmedi” diye konuştu. Yıldırım, ayağı sıkışan çocuğun durumun iyi olduğunu bildirdi.

OHAL kalkıyor

OHAL’in devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine ise Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, OHAL’le ilgili yaptığı açıklamaları hatırlattı. OHAL’in 18 Temmuz’da dönem olarak sona ereceğine dikkati çeken Yıldırım, yenilenmesi için hükümetin OHAL’in devamına yönelik karar alıp bunu Meclis’e göndermesi gerektiğini, bunun yapılmaması halinde ise OHAL’in kalkmış olacağını anlattı. Yıldırım, “Zannediyorum hükümet, önümüzdeki pazartesi açıklanacak. Kabine iş başı yapacak ve OHAL de böylece tamamlanmış olacak” bilgisini paylaştı. Başbakan Yıldırım, “Muhtemelen yarın (bugün) son KHK’mızı, olağanüstü KHK’mızı yayınlayacağız ve orada bu terörle mücadelenin OHAL kalktığı zaman zaafa uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemeler de yer alacak. Çünkü bu güvenlik meselesi. Böylece bu süreci tamamlamış olacağız” dedi.

Bedelli gündemde

Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili soru üzerine, “Şu anda geldiğimiz noktada 5 milyonun üzerinde askerlik çağında insan var. Bunları ya askere alacağız ya da yakalarından düşeceğiz. Dolayısıyla getirilecek çözüm daha kapsamlı, yapısal bir çözüm. Kalıcı olması lazım. O zaten başladı. Özellikle geçtiğimiz yıllarda başladı ve 15 Temmuz’dan sonra da hızlandı. O bakımdan güvenlik zafiyeti, savunma zafiyeti söz konusu değil. Zaten vatani hizmet için gidenler operasyonlara sürülmüyor, lojistikte kalıyorlar. O bakımdan böyle bir sıkıntımız yok. Sıkıntı, ülkemizin en büyük kaynağı olan, enerjisiyle, heyecanıyla bu gençlerimizin önündeki belirsizliği ortadan kaldırmak. Yapmamız gereken bu. O yüzden Silahlı Kuvvetler, Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, hükümet bu konuyu birlikte ele alıp kapsamlı bir çözüm üretilecek mutlaka” dedi. Yıldırım, yerel seçimlerin erkene alınması tartışmalarına ilişkin de “Bu yerel seçimler yapılır, parlamentoda partilerin uzlaşması suretiyle takip eden 2023 seçimleri kasıma alınabilir” değerlendirmesini yaptı.

GÜNDEM
Çeyrek asırlık acı

GÜNDEM
Pakistan’a 4 korvet