İlk etkinlik 12 Eylül'de: Yassıada’daki ilk etkinlik milli irade

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 27 Mayıs’ta açılan “Demokrasi ve Özgürlükler Adası”ndaki ilk program belli oldu. Adada, 12 Eylül askeri darbesinin 40. yılı dolayısıyla ‘Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu’ yapılacak. Sempozyuma Erdoğan, Şentop, Bahçeli ile siyasi parti ve yüksek mahkeme temsilcileri ve akademisyenler katılacak.

Osman Özgan
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli

Yassıada “”na dönüştürüldükten sonra ilk kez önemli bir programa ev sahipliği yapacak. Türkiye’deki darbeler ile darbe yargılamalarının tartışılacağı “Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu” düzenlenecek. Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan Yassıada, 27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yılında yenilenerek “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” adıyla halka açılmıştı. Adadaki ilk program ise yine Türkiye demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yer alan 12 Eylül darbesinin 40. yıl dönümünde düzenlenecek. Adalet Bakanlığı’nca “Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu” düzenlenecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/09/10/12/45/resized_0cdbb-3e5e5c23yassiada1.jpg

GÜNDEM
Dünden bugüne 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' belgeseli

DARBE VE DARBE YARGILAMALARI

Açılış konuşmalarını takiben program iki oturum şeklinde gerçekleşecek. Sempozyumun birinci oturumunda, “Türkiye’nin Demokrasi Tarihi ve Darbeler”, ikinci oturumunda ise “Türkiye’de Darbe Dönemi Yargılamaları ve Demokrasiye Etkileri” konuları ele alınacak. Alanında uzman akademisyenler tarafından konular ele alınıp tartışılacak.

DEVLETİN ZİRVESİ KATILIYOR

Sempozyumun açılışına, Cumhurbaşkanı Tayyi Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP lideri Devlet Bahçeli, eski Başbakan Tansu Çiller, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ile milletvekilleri, yüksek yargı temsilcileri, akademisyenler ve STK temsilcileri katılacak. Darbe yargılamalarıyla hukuk cinayetlerinin işlendiği adada gerçekleştirilecek tarihi program önemli bir buluşma olacak. Bu programla ada ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak yeni bir döneme başlayacak.

GÜNDEM
Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndan ilk kareler

Utanç yılları

27 Mayıs ihanetinin yargılama merkezi Yassıada’da, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin zulmüne uğrayan Demokrat Partili 592 siyasetçi, 15 ay boyunca hücrelerde tutuldu. Başta Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes olmak üzere, dönemin bakanları, siyasetçileri ve yöneticileri tecrit edilip aileleriyle dahi görüştürülmedi. Yassıada’daki sözde yargılamanın sonucunda 15 Eylül günü idam kararı açıklanırken, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan 16 Eylül 1961’de, Başbakan Adnan Menderes ise 17 Eylül’de idam edildi.

GÜNDEM
Demokrasi ve Özgürlükler Adası yolunda Yassıada'nın hüzünlü hikayesi

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Demokrasimize gölge düşürmeye çalışanlar 27 Mayıs hayranıdır

Esaretten özgürlüğe

GÜNDEM
Devlet Bahçeli: Milletin verdiği yetkiyi alacak yine milletin kendisidir