İşte Türkiye'nin ilk ramjet motorlu füzesi: GÖKHAN!

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının yönetim ve sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık AŞ'nin organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde devam ediyor. Fuarda TÜBİTAK tarafından üretilen GÖKHAN füzesinin tanıtımı yapıldı. Tanıtım törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı.

TÜBİTAK tarafından üretilen GÖKHAN füzesinin tanıtımı yapıldı.

ASELSAN ve ROKETSAN gibi savunma sanayiinin öncü firmalarının yer aldığı fuarda, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKHAN füzesi de ilk kez tanıtıldı. Fuara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldı. Bakanların katılımıyla GÖKHAN’ın örtüsü kaldırılarak kamuoyuna gösterildi.

GÖKHAN füzesi, F-16'lardan, yerli ve milli 5. nesil savaş uçağı KAAN'dan, Hürjet'ten ve insansız savaş jeti KAAN'dan atılabilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye gerçekten hava kara deniz uzay unsurlarında savunma sanayinin tüm unsurlarında liderliğe oynuyor. Savunma sanayimizde bugün 3500 firmamızda 100 bin kişi çalışıyor. Türkiye savaş sahasında oyun değiştiren işlere imza atıyor. Hava savunma sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünya son çatışmalarda izledi. ASELSAN son zamanlarda radar sistemlerinde çok büyük bir atılım gösterdi. Hem hava savunma radarlarında, hem de hava araçlarının burun radarlarını geliştiriyoruz. ASELSAN AESA Murad radarını görüştürüyor.

Siper, Hisar-A, Hisar-O füzeleriyle Türkiye hava savunmasında çok önemli bir yere geldi. Balistik füzelerde Tayfun tüm dünyada büyük ses getirdi.

"DÜNYADA ÜRETİLEN SİHA'LARIN YÜZDE 68'İNİ TÜRK FİRMALARI GELİŞTİRİYOR"

"Türkiye'nin 2000 km bir füze programı olduğunu ilan ettik. SOM Türkiye'nin seyir füzesi. ROKETSAN tarafından geliştirilen Çakır füzesi gibi tüm füzelerde Türkiye önemli bir yere geldi. Dünyada üretilen SİHA'ların yüzde 68'ini Türk firmaları geliştiriyor."

"TÜRKİYE ARTIK OYUN DEĞİŞTİRİCİ KONUMDA"

"En ileri teknolojilere milli olarak erişiyoruz. Türkiye artık oyun değiştirici konumda. Füze teknolojisinde Türkiye çok ileri seviyeye ulaştı. Türkiye'nin 2 bin kilometre menzilli füze projesi var. Gökhan uzun menzilli bir füze, dışa bağımlı değiliz."

"ÇOK BÜYÜK BİR İLGİ VAR"

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler GÖKHAN füzesinin tanıtımı sonrası IDEF fuarı ile ilgili "Çok büyük bir ilgi var. 41 savunma bakanı fuarı şereflendirdi. Onlarla ikili görüşmelerimizi tamamlayacağız" açıklamasında bulundu.

Ramjet Motor Teknolojisi Nedir?

Ramjet motorları, hareketli parça içermeyen ve genellikle uçak ya da füzelerde kullanılan özel motor türleridir. Koni veya silindir biçiminde olan bu motorlar, havayı doğal olarak sıkıştırarak içine alınan yakıtla birlikte yakar ve bu sayede yüksek itki gücü oluşturur. Saatte 6.000 kilometreyi aşan hipersonik hızlara ulaşabilen ramjet motorlu sistemler, genellikle süpersonik hıza ulaşmış hava araçlarından fırlatılır. Bu nedenle ramjet motorlu füzeler, savaş uçakları üzerinden ateşlenmek üzere tasarlanır.