Kadına şiddet meşrulaştırılamaz

Birleşmiş Milletler’de ‘Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi’ temalı etkinliğe katılan Başbakan Davutoğlu, “Daha güzel bir gelecek istiyorsak kadını destekleyecek her şeyi yapmak durumundayız. Kadına karşı işlenmiş suç, hiçbir kültürel veya dinsel temelle meşru hale getirilemez” diye konuştu.

Yeni Şafak
Gündem

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla birçok kanun çıkardıklarını, ancak kökünü kazımak için yapılacak daha çok şey olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletlerde (BM) “Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi” temalı etkinliğine katılan Başbakan Davutoğlu, konuşmasına 3 kız çocuğu babası ve bir insan olarak hitap edeceğini belirterek başladı.TÜM İNİSİYATİFLERİ DESTEKLİYORUZ Katılımcıların Dünya Kadınlar Günü’nü de tebrik eden Davutoğlu, “Daha güzel bir gelecek istiyorsak insanlık için kadını destekleyecek her şeyi yapmak durumundayız. Kadınlar ve kız çocukları, ekonomik büyüme ve kalkınma için çok önemlidirler. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlendirilmesi, toplumlarımızın refahı ve sürdürülebilir kalkınma için olmazsa olmazıdır” diye konuştu. Türkiye’nin, kadının güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliği konusunda, BM Kadın Girişiminin 2010 yılında ortaya kolmuş olduğu yapıyı kabul ettiğini belirten Davutoğlu, bunun tarihi bir adım olduğunu kaydetti. İyi koordine edilmiş ve çok daha fazla kaynaklı bir şekilde bunun devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Türkiye tüm inisiyatifleri desteklemektedir” ifadesini kullandı. BM Kadın Girişimi’nin, İstanbul’da bir bölgesel ofis açma kararını da mutlulukla karşıladıklarını ifade eden Davutoğlu, bu ofisin Avrupa ve Orta Asya için önemli çalışmalar yapacağını vurguladı. HER TÜRLÜ KAYNAĞI SEFERBER ETTİK Türkiye'nin çatışmalardan etkilenmiş olan bölgelerdeki kadınların ve çocukların korunması adına her türlü kaynağını seferber ettiğini kaydeden Davutoğlu, şunları kaydetti: “Kadına karşı işlenmiş suç, hiçbir kültürel veya dinsel temelle meşru hale getirilemez. Kadına karşı şiddetle mücadele edebilmek için Türkiye olarak biz çok kapsamlı kanunlar çıkardık. Biliyoruz ki hala bu sorununu kökünü kazıyabilmek için yapmamız gereken çok şey var. Çabalarımızı ve çalışmamızı kararlılıkla devam ettirirsek bu noktaya da ulaşırız.”

"Töre cinayetlerini, 'korkunç insan hakları ihlali' olarak değerlendiriyoruz. Biz bu cinayetlerin önlenmesi için tüm çabaları göstermeyi taahhüt ettik" diyen Başbakan Davutoğlu, Türk Ceza Kanunu'nun töre cinayetlerine ağırlaştırılmış hapis cezası öngördüğünü ve bu konuyla mücadeleye büyük önem verdiklerini vurguladı. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Avrupa Konseyinin Kadına Karşı Şiddetin Ortadan Kaldırılması Konvansiyonu’na üye olduğunu da hatırlatan Davutoğlu, bu kapsamda da 2012 Martı’nda bir kanun çıkardığını hatırlattı. Davutoğlu, “Esasında bu çok önemli mevzuattır. Çünkü ilk defa Türkiye’de aile içi şiddetle mücadele etmek için çıkarılmış ilk kanundur” diye konuştu.