Kastınızı biliyoruz

Rektör ataması üzerinden fırtına koparanları yönlendirenlerin, arka planda hangi niyete hizmet ettiği sorgulanıyor. ‘Gezi’ provokasyonuna olan benzerlik, “Kastınız gerçekten Boğaziçi Üniversitesi mi” sorusunu sorduruyor. 127 devlet ve 77 vakıf üniversitesine aynı yöntemle atama yapılırken sessiz kalanlar, Boğaziçi Üniversitesi söz konusu olunca sahneye çıktı. Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, “ODTÜ’ye, İTÜ’ye nasıl rektör atanıyorsa, Boğaziçi’ne de öyle atandı. ‘Boğaziçili olmayan, buraya giremez’, deniliyor. Böyle bir şey yok. Burası gizli örgüt evi mi?” dedi.

Yasemin Asan
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Melih Bulu atandı. Bu atamayı bahane ederek, bir aydır terör eylemleri gerçekleştiren provokatörler “Kayyum rektör istemiyoruz” sözleriyle kamuoyunda sanki Boğaziçi Üniversitesi’ne hukuksuz bir atama yapıldığı algısı oluşturmaya çalışıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör ataması bahanesi ile provokasyon çıkarma derdine düşen çevrelerin niyetinin ‘Boğaziçi Üniversitesi’ olmadığı anlaşılıyor. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, 2 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Melih Bulu atandı. Bu atamayı bahane ederek, bir aydır terör eylemleri gerçekleştiren provokatörler “Kayyum rektör istemiyoruz” sözleriyle kamuoyunda sanki Boğaziçi Üniversitesi’ne hukuksuz bir atama yapıldığı algısı oluşturmaya çalışıyor. Rektör ataması üzerinden fırtına koparanları yönlendirenlerin, arka planda hangi niyete hizmet ettiği sorgulanıyor. ‘Gezi’ provokasyonuna olan benzerlik, “Kastınız gerçekten Boğaziçi Üniversitesi mi” sorusunu sorduruyor.

GÜNDEM
Boğaziçi Üniversitesi'nde provokatörler polise saldırdı: Rektörlük binasını ablukaya aldılar

25’İ AYNI YÖNTEMLE İKİNCİ KEZ

GÜNDEM
Kabe’ye hakaret edilmesine sessiz kalan Babacan ve İmamoğlu’ndan Boğaziçi’ndeki işgalcilere destek

4,5 YIL ÖNCE DEĞİŞTİ

29 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 676 sayılı kanun hükmünde kararname ile rektör seçimi ve ataması yeniden şekillenmişti. Düzenlemenin devlet üniversiteleri ile ilgili bölümü şöyle: “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanı’nca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanı’nca doğrudan atama yapılır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz.”

GÜNDEM
Fişleme böyle deşifre oldu

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE NASIL?

HAYAT
Boğaziçi’ndeki fişlemeye tepki gösteren Bayraktar’ın aşağılanmaya çalışılması alay konusu oldu

ÖZERKLİK KAVRAMI SUİSTİMAL EDİLİYOR

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemleri değerlendiren Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, “Türkiye’de bir kesim üniversiteleri kendilerine ait bir mülk gibi görmek istiyorlar, kamu kurumu olarak görmek istemiyorlar. Bunun içinde suistimal ettikleri kavramda özerklik kavramıdır. ‘Üniversite, üniversitelilerindir’ gibi sloganik bir yaklaşımla bir hegemonyayı devam ettirmek istiyorlar. Boğaziçi Üniversitesi’nde birtakım hezeyanlarla, birtakım siyasi aktörleri de peşlerine takarak oradan bir üniversitelerle alakalı olarak eski hegemonyalarının sürekliliğini sağlayabilecek bir yaklaşım içerisindeler. Boğaziçi’ndeki atama Türkiye’nin her yerindeki yapılan atamadan farklı değil. Her yerde nasıl atanıyorsa, Boğaziçi’ne de böyle atanıyor. ODTÜ’ye, İTÜ’ye nasıl rektör atanıyorsa, Boğaziçi’ne de öyle rektör atandı. Boğaziçi’ne yapılan atama normal rutin bir atamadır” dedi.

Burası gizli örgüt evi mi?

ÇETELERE EMANET EDİLEMEZ

“Boğaziçi’nde de görevi sona eren rektör hocadan sonra yeni bir değerlendirme yapıldı. Atanan hoca şartları taşıyor, Cumhurbaşkanı tarafından atandı. Boğaziçi sadece Boğaziçililerin dersek burası çeteleşmiştir.”