Kentsel dönüşümde kararlıyız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’daki depremin ardından başlatılan hasar tespitinin yüzde 40’ının tamamlandığını ifade ederek, “Biz kentsel dönüşümle ilgili kararlıyız. Bedeli ne olursa olsun biz, hasarlı, deprem riski taşıyan konutları dönüştüreceğiz. Bugüne kadar Van’da, Bingöl’de, Afyon’da ne yaptıysak, aynı kararlıkla Elazığ’da vatandaşlarımızın yarasını saracağız” dedi.

Haber Merkezi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, evleri hasar gören depremzedeleri ziyaret etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ kent merkezindeki depremde etkilenen Mahmut Paşa Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kararlı olduklarını söyledi. Bakan Kurum, Elazığ’daki hasar tespit çalışmalarının yüzde 40’ının tamamlandığını belirterek, “Elazığ’da bin tane Tarımköy uygulamasını yapacağız. Çelik konstrüksiyon binalar inşa edeceğiz. Ahırları olan vatandaşlarımız için de ahır uygulamasını gerçekleştireceğiz. Aynı uygulamayı Malatya’da da gerçekleştireceğiz. Hem Malatya, hem de Elazığ belediyelerimiz, hem de ilçe belediyelerimize 20,5 milyon lira nakdi destek sağladık” dedi.

VATANDAŞLARIMIZIN YARASINI SARACAĞIZ

Lazer tarayıcıları ve mobil laboratuvarlarla detaylı bir inceleme yapıldığını ve süratle hasar tespitinin neticelendirileceğini belirten Kurum, “3- 4 gün içerisinde büyük bir çoğunluğunu acil olanları tespit edeceğimiz süreçte kalıcı konutlarımızı da hızlı bir şekilde yapıp, vatandaşımızın yarasını saracağız. Biz kentsel dönüşümle ilgili kararlıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bedeli ne olursa olsun biz, hasarlı, deprem riski taşıyan konutları dönüştüreceğiz. Bugüne kadar Van’da, Bingöl’de, Afyon’da ne yaptıysak, aynı kararlıkla Elazığ’da vatandaşlarımızın yarasını saracağız” diye konuştu.

HER TÜRLÜ KARAR ALINMIŞ DURUMDA

Bakan Kurum, Elazığ’ın afet bölgesi kapsamına alınmasına yönelik yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Elazığ için etkinlik oluru, afetten etkilendiğini İçişleri Bakanımız açıkladı. Bu çerçevede Elazığ ve tüm ilçelerinde etkinlik oluru ilan edip çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde hasar tespit raporları bittiği zaman vatandaşlarımız hak sahibi olabilecekler. Dolayısıyla afet bölgesi ilanı veya etkinlik olurunun birbirinden farkı yok. Etkinlik oluru bünyesinde biz vatandaşlarımızın kalıcı konutlarının inşasına başladık. Etkinlik oluru çerçevesinde KOSGEB, vatandaşlara kredi verecek. Borçların ötelenmesine yönelik kararımız açıklandı. Dolayısıyla afet bölgesinde alınması gereken, ötelenmesi gereken her türlü karar alınmış durumdadır.”

GEREKLİ HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATACAKLAR

Kurum, Elazığ’da depremin ardından kira artış iddialarına yönelik yaptığı açıklamada ise “Bu konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’mız araştırmalarına yapıyorlar. Geriye dönük evraklar, gelir vergileri inceleniyor. Böyle bir durum tespit edilmesi halinde gerekli hukuki süreci başlatacaklar. Ben Elazığ’ın genelinde olmadığını düşünüyorum. Elazığ, birlik ve beraberlik içerisindedir. Bütün vatandaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Yaralarımızı hep birlikte saracağız. En geç 10-15 gün içerisinde konteyner kentimiz kurulacak” diye konuştu. Bakan Kurum, ağır ve orta hasarlı binalara girilmemesi uyarında bulundu.

Deprem mağdurlarına 80 milyon TL toplandı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/31/02/10/resized_d56c5-b32fd828cadir.jpg

GÜNDEM
Elazığ'daki depremin ardından bir binada doğalgaz kaçağı nedeniyle yangın çıktı

İnşaatlar durduruldu

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri Elazığ’da meydana gelen depremin ardından kentteki tüm inşaatları durdurdu. İlk etapta 15 gün süreyle durdurulan inşaatların, belirlenen süre sonunda yapımına başlanıp başlanmayacağının kararlaştırılacağı belirtildi. Hazır beton santrali sahibi Mustafa Yaman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin hasar tespit çalışmaları nedeniyle denetim yapamadığı ve betonlardan numune alamadığından inşaatların durdurulduğunu söyledi. Yaman, inşaatların yanı sıra hazır beton santrallerinde de denetim yapılamadığından dolayı aynı süre içerisinde üretime ara verildiğini kaydetti.

Ağır hasarlı okullar yıkılıyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/31/02/14/resized_cc003-92f97f54okul.jpg

Fahiş kira artışına soruşturma

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığınca, depremin ardından kiraların fahiş miktarda arttığı iddiası üzerine soruşturma başlatıldı. Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, yaptığı açıklamada, 24 Ocak'ta meydana gelen deprem sonrasında evlerinde hasar olan vatandaşların kiralık ev arayışına girdiği ancak ev kiralarında fahiş miktarda artış olduğu yönünde basına yansıyan haberler üzerine ilgililer hakkında 6502 Sayılı Yasa ve yasal mevzuat kapsamında araştırma ve soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Rabb’im cennetinde buluşturdu

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/31/02/13/resized_d40f9-1f7dfa28baba.jpg

***

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/31/02/11/resized_90829-28b51133aile.jpg

Elazığ depreminde yıkılan binada eşi ve iki çocuğu ile kayınvalidesini ve kayınpederini kaybeden Serhat Arslan, onların hatıralarıyla teselli bulmaya çalışıyor. Belediyede çalışan Arslan, depremden birkaç gün önce eşi Halime, 7 yaşındaki oğlu Miraç Ali ve 2 aylık kızı Rüya'yı kayınvalidesinin evine götürdü. Arslan, 24 Ocak günü belediyedeki mesaisinin ardından eşini ve çocuklarını görmek için kayınvalidesine gitti.

SON KEZ SARILDI

Özlem duyduğu çocuklarına sarılıp, öpüp koklayan Arslan, daha sonra evine döndü. Cuma akşamı 20.55’te yaşanan depremin ardından iki çocuğu aynı tabutta, 5 yakınını son yolculuğuna uğurlarken, ayakta durmaya çalışan Arslan'a taziye ziyaretleri sürüyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelenler Arslan'ın acısını paylaşıyor. Kendisine bu acı günlerinde destek olan herkese teşekkür eden Arslan, metanetini korumaya çalışıyor.

BEŞİ BİR YERDEN ÇIKTI

GÜNDEM
Deprem anında sürünerek dışarı çıktı