Yüksek petrol fiyatları, biyoyakıt kullanımındaki artış, ABD'deki kuraklık, tahıl fiyatları piyasasındaki yükselen grafik ve gıda ihracatını kısıtlayıcı politikalar biraraya gelince küresel gıda fiyatları arttı. Bu durumdan dolayı, Kamerun, Haiti, Endonezya'nın da dahil olduğu birçok ülkede halkın protesto gösterileri artmaya başladı. Bu tabloyu yakından takip eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise, fiyatlardaki artışın gıda krizi potansiyelini yükselttiği uyarısını yaptı. FAO tarafından hazırlanan küresel gıda fiyatları endeksi açıklandı.
FİYATLAR YÜKSELİYOR
Endekse göre, gıda fiyatları son üç aydaki düşüşün ardından Temmuz'da yeniden yükseldi. FAO'ya göre endeksteki yükseliş, 2007/2008 döneminde görülen türden bir gıda krizi olasılığını yükseltecek şekilde gelecek aylarda da devam edebilir. Tahıl, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO gıda fiyatları endeksi, Temmuz'da Haziran'a göre 12 puanlık artışla 213 puana yükseldi. FAO endeksinin Temmuz ayı seviyesi, Şubat 2011'de görülen rekor yüksek seviye olan 238 puanın hâlâ altında, ancak 2007/08 gıda krizi sırasında görülen seviyelere yakın.
İTHALATIN FATURASI AĞIRLAŞABİLİR
Uzmanlar, gıdada ihracatı kısıtlayan politikaların ağırlaştırılması halinde fiyatların daha da artacağına dikkat çekti. FAO kıdemli ekonomisti ve tahıl analisti Abdulrıza Abbassian Reuters'e yaptığı açıklamada, 'Fiyatların daha da yükselme potansiyeli var. Fiyatların önceki yıl seviyesinin altına düşeceği bir sezon olmayacağı kesin' dedi. Abbassian, yüksek gıda fiyatlarının, yeterli üretime sahip olmayan yoksul ülkeler için, yüksek ithalat faturası anlamına geldiğini belirterek, krizin daha da derinleşebileceği uyarısında bulundu.
Yokluk korkusuyla mısıra rağbet
ABD'de mısır fiyatları-nın biraz gevşemesiyle ABD'ye hücum başladı. ABD'nin Japonya'nın ardından en büyük ikinci mısır ithalatçısı konumunda bulunan Meksika, ABD'den son 20 yıldaki en büyük alımını yaptı. Mısır fiyatlarının düştüğü hafta içerisinde Meksika, ABD'den bir günde 1,516 milyon tonluk alım yaptı. Sene içerisinde sık sık ABD'den günlük alım yapan Meksikalıların, son alım yaptıkları miktar, ortalamanın yaklaşık iki katı dolayında bulunuyor. Traderlar, 1991 yılının Ocak ayında Sovyetler Birliği'nin gerçekleştirdiği 3,72 milyon tonluk alımdan bu yana görülen en yüksek alım miktarı olduğunu kaydediyorlar. Meksika'da temel gıda maddesi olarak kullanılan mısır fiyatları ocaktan bu yana yüzde 18 oranında yükseliş kaydetti.