Kurtulmuş'tan 'İsrail' açıklaması

Bakanlar Kurulu sırasında konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması ya da hafifletilmesi konusu üzerinde Türkiye önemle duruyor. Bu anlamda bununla ilgili müzakerelerde de Türkiye görüşünü sonuna kadar takip edecek" diye konuştu.

Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığından toplanan 65'inci Hükümet'in 5'inci Bakanlar Kurulu devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Kurtulmuş, Elazığ'da meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili soruşturmanın açıldığını belirterek, "Bugün çok acı bir olayı da birlikte yaşadık, takip ettik. Son derece acı bir kaza. Bu kazayla ilgili hem ailelerine baş sağlığı dileklerimizi ifade ediyorum hem de bu kazayla ilgili soruşturmanın açıldığını ve soruşturma sonuna göre de gerekli adımların atılacağını ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

SORUŞTURMAYA İMKAN VERECEK İZNİ, MÜSAADEYİ VEREBİLİR

Açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 'Teröristlerle ilişkili olan belediyeler için de kanun geliyor. İnşallah terörün destekçileri bitecek' sözleri üzerinden Bakanlar Kurulu'nda bu konunun gündeme gelip gelmediği sorusu için şöyle konuştu:

"Zaten şu anda bile terörle mücadele sırasında teröre açıkça destek verdiği dolayısıyla gözaltına alınan, tutuklanan ve görevlerinden alınan belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri var. Teröre karşı bu kadar etkin bir mücadele verilirken, maalesef belediyelerinin imkanlarını o şehirlerde çukurların kazılmasına tahsis eden, oradaki terörist gruplara maddi, manevi destek sağlayan birtakım terör destekçisi belediye meclis üyelerinin, belediye başkanlarının olduğu biliniyor. Bu konu gündeme geldi. Bunlarla ilgili Başbakanlık bünyesinde zaten İçişleri Bakanlığımız mülkiye müfettişleri vasıtasıyla soruşturmalar yapıyor. Ayrıca Maliye Bakanlığı'nın bu belediyelerin bütçelerinin nasıl harcandığına ilişkin birtakım denetimler yapması mümkündür. Zaten Başbakanlık da gerektiğinde ilgili belediyelerle ilgili farklı bakanlıklardan oluşacak müfettişlerle birlikte soruşturmaları yürütmesi mümkündür. Bu soruşturmaya imkan verecek izni, müsaadeyi verebilir. Eğer gerekiyorsa bununla ilgili de ilave, yasal düzenlemeler gerçekleştirilir."

MÜZAKERELERDE TÜRKİYE GÖRÜŞÜNÜ SONUNA KADAR TAKİP EDECEK

Türkiye ve İsrail görüşmeleriyle ilgili 26 Haziran'da iki ülkenin yetkililerinin son kez bir araya geleceği yönündeki haberler sorulan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, "Bu konu gündeme gelmedi. Bu konu teknik düzeyde zaten ilgililer tarafından yürütülüyor. Epeydir bu konuyla ilgili müzakerelerin sürdüğünü biliyoruz. Türkiye'nin başından itibaren tutumunun açık olduğunu bir kere daha ifade etmek isterim. 3 konu üzerinde önemle duruyor Türkiye. Bunlardan biri özür, bir diğeri tazminat, bir diğeri ise Gazze ablukasının kaldırılması ya da hafifletilmesi. Bu anlamda bununla ilgili müzakerelerde de Türkiye görüşünü sonuna kadar takip edecek. İş belli bir noktaya geldikten sonra da resmiyet kazanırsa bunu da zaten sizinle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ TEŞVİK ÜZERİNDEN ÇALIŞILIYOR

Ekonomi paketi kapsamında turizm sektörüne yönelik herhangi bir teşvik olup olmayacağı sorulan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Turizmle ilgili zaten çok ciddi teşvikler verildi. Bu yıl özellikle turizmin yaşadığı zorluklar da göz önünde bulundurulsa bunun ne kadar önemli ve değerli olduğunu ifade etmek isterim. Bundan sonra gerçekten güçlü ve başarılı bir kalkınma sürecini devam ettirmek için Türkiye'nin üretimden başka bir yolu yoktur. Türkiye daha fazla üretmek, istihdam oluşturmak mecburiyetindedir. Daha fazla özellikle nitelikli ürünlerde ihracatını artırmak durumundadır. 'Bugün bu kararı aldık. Böyle bir paket açıkladık. Bundan sonra bu işler tamamen böyle yürüyecek' anlamına gelmez. Bu dinamik bir süreç. Yatırımları teşvikle ilgili yeni adımlar atılması gerekirse bunlar yapılacaktır. Burada aslolan böylesine bir önemli geçişi sağlayabilmektir. Her ekonomi programının bir ana ekseni olur. Bu dönemki ana eksenimiz daha fazla üretim, daha fazla istihdam, daha fazla ihracattır. Bununla ilgili olarak da her türlü teşvik üzerinden çalışılıyor.