Lviv’de umut Erdoğan: Savaş mağdurlarının gözü Erdoğan’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetle Ukrayna’ya bu ikinci gidişimdi. Lviv’e, Polonya üzerinden karayoluyla yaklaşık üç saatlik yolculukla ulaştık. Heyeti, ellerinde cep telefonlarıyla görüntü almak için yarışan yaşlı genç Ukraynalılar karşıladı. Bazıları ellerinde pankartlarla Rusların eline düşen asker yakınlarının kurtarılması için yardım istiyordu.

Ayşe Olgun
Selamlama.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetle birlikte Ukrayna’ya bu ikinci gidişimdi. İlk ziyaretimiz 2020 yılının Şubat ayında Ukrayna’nın başkenti Kiev’e olmuştu. O ziyaretimizde şehirdeki 2. Dünya Savaşı Tarihi Müzesi beni çok etkilemişti. Savaşta yakınlarını kaybedenlerin resimleri, tanklar, bombalar savaşın acımasız yüzünü bütün yönleriyle anlatıyordu. Bugün ise o müzeye yeni acı hatıralar ekleniyor. Zaten yaşı ne olursa olsun bir Ukraynalının savaşla ilgili bir hatırası mutlaka var. 24 Şubat’ta başlayan Rusya Ukrayna savaşı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve beraberindeki heyetle ikinci defa Ukrayna’ya gittiğimizde bunu daha iyi anlamış oldum. Bu defa Kiev’e değil güvenlik gerekçesiyle savaştan çok daha az etkilenmiş Lviv kentineydik. Ancak savaşa rağmen hayat kaldığı yerden devam ediyordu.

UKRAYNALI ÇİFTÇİLERİN SEVİNCİ

TARİHİ ESERLERİ KORUMA ALTINDA

Tarih ve kültür kenti olarak öne çıkan Lviv, 2. Dünya Savaşı yıllarında Sovyetler Birliği’ne katılmış ve 1991’de Ukrayna’nın bağımsızlığıyla birlikte de Ukrayna’nın ticari ve kültürel kimliğiyle öne çıkan bir şehri olmuş. Tarihi merkezi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Şehrin tarihi binaları, meydan ve sokaklarında demir perdeler içine alınan heykeller dikkatimizi çekiyor. Öğrendiğimize göre olası saldırılara karşı bu önemli eserlerin korunması için alınan önlemlermiş.

ERDOĞAN POLONYA’YA DAVET EDİLDİ

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz