LYS ve YGS yeniden gündemde: Yılda birkaç üniversite sınavı mı geliyor

TEOG'un kalkmasının ardından şimdi de gündeme üniversiteye giriş sistemi geldi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili değişiklik olacağı açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da “Programımızda birden fazla sınav yapın yazıyor” demesi, üniversiteye geçişte yeni sistem mi geliyor tartışmasını başlattı. Bu açıklamaların ardından YGS ve LYS'de yapılacak değişiklikler ile ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav yapılması düşünülüyor.

Yeni Şafak
Üniversiteye giriş sınavları YGS ve LYS yeniden düzenlenebilir.

Cumhurbaşkanı , gazetecilerin soruları üzerine Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine değindi. Kendisinin düşüncesini açıkladığını, Başbakan Binali Yıldırım ile de konusunu görüştüğünü anlatan Erdoğan, YGS ve LYS ile ilgili de çalışma olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın ardından katıldığı TV programında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmazda AK Parti Programı’nda ‘Üniversiteye girişte bir değil birden fazla sınav yapın’ yazdığını söyledi. YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın konu üzerinde çalıştığını söyleyen Yılmaz, uygulamanın ne zaman başlayacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

‘NE ZAMAN OLUR BİLMİYORUM’

“Ne zaman olur bilmem. Hatırlarsanız 9.45’te gelen çocuğun alınmama durumu vardı. Öğrenci kaza ya da aksaklıktan dolayı sınava gecikti ya da giremediğinde bir yıl kaybı oluyordu. Dedik ki, böyle bir stres olmasın. Batman’daki Aybüke öğretmenimizin cenazesinin olduğu gün kardeşi sınava girdi. Bazen böyle durumlar oluyor. Kişi, ailesinden birini kaybettiği gün sınava girmek zorunda kalıyor. Bu moralle ne gibi bir sonuç alınabilir? Dolayısıyla böyle durumlarda üniversiteye girişi de bir değil birden fazla yapın diye bizim programımızda var. Üniversite sınavları birden fazla yapılacak.”

LYS yerine 3 eşdeğer sınav

Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları sağlanacak. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/09/21/07/20/resized_79bed-2e0f994eaw117952_01.jpg

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan üniversite sınavı açıklaması: TEOG'dan sonra sıra YGS ve LYS'de

GÜNDEM
TEOG kalkıyor mu?