Ankara'da kurdukları hayvan barınağı için topladıkları bağışları kişisel çıkarları ve zenginleşme amacıyla kullanan Yaşama Tutunan Patiler Derneği ve yöneticileri hakkında hazırlanan iddianame 69. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede şüphelilerin "güveni kötüye kullanma” suçundan cezalandırılması istendi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Yaşama Tutunan Patiler Derneği ve bağlantılı kişiler hakkında suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçlarından hazırlanan iddianame kabul edildi.
18 MİLYON TL ŞAHSİ HESAPLARA
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan rapora göre, derneğe bağışlanan paraların amaç dışı kullanıldığı, sahte faturalar düzenlenerek haksız kazanç sağlandığı öğrenildi. Yapılan bilirkişi incelemelerinde derneğin toplamda 18 milyon 627 bin TL’sinin şahsi hesaplara aktarılarak kişisel zenginleşme aracı olarak kullanıldığı tespit edildi.
VARLIKLARINA EL KOYULDU
Şüphelilerin aynı zamanda sahte fatura düzenleyerek dernek fonlarını akladıkları ortaya çıktı. Şüpheli Buket Özgünlü, Demet Kılıç, Evren Kılıç, Cemal Özgünlü, Fatma Özgünlü ve Rüya Bilgi’nin suça iştirak ettiği belirlendi. Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla suç gelirlerinin elden çıkarılmasını engellemek adına şüphelilerin mal varlıklarına el koyuldu. Şirket ve dernek hesapları mercek altına alındı. Tanık olarak ifade veren Ş. G. de şüphelilerin bağışları, sahte fatura düzenleyerek şahsi kazanç sağlamak için kullandığını, hayvanlara yardım amaçlı toplanan fonların amaç dışı kullanıldığını belirtti.
CEZALAR NE KADAR OLACAK?
Şüphelilere yöneltilen suçlar kapsamında Türk Ceza Kanunu’nun 220. ve 282. maddeleri gereğince hapis cezası ile yargılanmaları bekleniyor. Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçu için 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçu için ise 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.