Metamfetamin alarmı

Emniyet, Ortadoğu ve Afrika'dan getirilen, Türkiye üzerinden Uzakdoğu'ya sevk edilen Metamfetamin adlı uyuşturucu için Türk hava sahasının kullanıldığını açıkladı. İran'da üretilen ve kilogramı 3 bin dolara mal olan Metanfetamin'in kilogramı Japonya'da 1 milyon dolardan alıcı buluyor

Tahir Alperen
Metamfetamin alarmı

Türk kamuoyunda çok bilinmemekle birlikte, polisin uyuşturucunun zirvesi olarak kabul ettikleri Metamfetamin, ülkemizi tehdit etmeye başladı. Bu zehir Türkiye piyasasına 2009 yılından itibaren girmeye başlarken, 2010 yılında sadece Asya-Pasifik'te 140 milyon tablet halinde Metamfetamin ele geçirildi. Çoğunluğu İran'da üretilen ve kilogramı 3 bin dolara mal olan Metanfetamin'in Japon pazarındaki kilogramı ise 1 milyon dolar.

140 MİLYON TABLET ELE GEÇİRİLDİ

Dünyada uyuşturucuda yeni trend olarak kabul edilen Metanfetamin, uyuşturucu maddeler içerisinde hem etki seviyesi hem de maliyeti açısından zirvede bulunuyor. Efedrin ya da Psödoefedrin molekülünü hidrojenize ederek kolayca elde edilebildiğinden hemen hemen her yerde üretilebilen bu zehirden, sadece Asya-Pasifik bölgesinde 2006'da 39 milyon iken, 2010 yılında ele geçirilen tablet sayısı ise 140 milyon olduğu belirtildi.

İRAN'DAN JAPONYA'YA

Ülkemizi de tehdit etmeye başlayan Metamfetamin maddesinin en büyük pazarı ise Uzakdoğu. Ortadoğu ve Afrika'dan Uzakdoğu' ülkelerine gönderilen Metamfetamin'in tansferi için ise genellikle Türk hava sahası kullanılıyor. Öte yandan Türkiye'ye İran üzerinden dört, Gürcistan'dan ve Irak'tan da bir olmak üzere 6 adet giriş noktası bulunuyor. Söz konusu zehirin ticaretinde, İranlı şebekelerin Yakuza bağlantıları ve artan uluslararası talep olarak gözlenirken, yapılan operasyonlarda, İstanbul'da 564 kg Metamfetamin maddesi yakalanırken, İran ve Japon uyruklu toplam 226 şahıs gözaltına alındı.