İşte Murat Kurum'un İstanbul için afet yönetimi ve kentsel dönüşüm projeleri: Beş yılda 650 bin konut inşa edilecek! 'Yarısı bizden'

Cumhur İttifakı'nın İstanbul adayı Murat Kurum düzenlenen 'Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu' tanıtım lansmanında İstanbul'a dair projelerini peş peşe sıraladı. Murat Kurum, 5 yılda 650 bin konut ve kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut yapılacağını belirtti. Bu konutların 300 bininin, her yıl 60 bin konut olmak üzere Kiptaş eliyle inşa edilirken ödemenin yarısının ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını ifade etti. Başvuruların 15 Nisan'da başlayacağını kaydeden Kurum, vatandaşa 700 bin lira hibe desteği, birinci yılı vade farksız olmak üzere tam 700 bin lira kredi desteği sağlanacağını aktardı. Evlerin 18 ayda teslim edileceğini belirten Kurum,100 bin lira da taşınma ve kira yardımı ödeneceğini söyledi. İşte Murat Kurum'un kentsel dönüşüm ve afet yönetimi projesinin detayları...

Seren Som
Murat Kurum

Cumhur İttifakı'nın İstanbul adayı Murat Kurum, etkinlikte faaliyet alanlarına odaklanarak projelerini 10 farklı alt başlık altında detaylı bir şekilde paylaştı.

Murat Kurum, İstanbullunun en büyük endişesi olan deprem riskine karşı hazırladıkları dönüşüm projelerini de tek tek açıkladı.

5 yılda 650 bin konut

Kurum, yeni yapılanmada yatay mimari ağırlıklı, nüfusu artırmayacak doğru bir planlama yapılacağını belirterek, afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edileceğini duyurdu. Ayrıca kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut yapılacağını belirtti.

Yarısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden

Murat Kurum, bu konutların 300 bininin, her yıl 60 bin konut olmak üzere Kiptaş eliyle inşa edilirken ödemenin yarısının ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını ifade etti.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kentsel dönüşüme 700 bin lira hibe-kredi desteği

Başvuruların 15 Nisan'da başlayacağını kaydeden Murat Kurum vatandaşa 700 bin lira hibe desteği, birinci yılı vade farksız olmak üzere tam 700 bin lira kredi desteği sağlanacağını aktardı.

18 ayda teslim: 100 bin TL'lik kira yardımı

Evlerin 18 ayda teslim edileceğini belirten Kurum,100 bin lira da taşınma ve kira yardımı ödeneceğini söyledi.

Ödemeler nasıl olacak?

Ödeme, konutun bitiş tarihinde başlayacak ve bir yıl faizsiz sabit taksit, yani 5 bin 833 lira olacak.

Toplamda 10 yıl sürede ödenecek kredinin kalan kısmı ise yıllık TEFE bölü 2 oranında artış ile 9 yılda ödenecek.

250 bin yerinde dönüşüm

Murat Kurum kentsel dönüşüm projelerinin detaylarını şöyle aktardı:

"650 bin yeni yuvanın 250 bini; vatandaşların anlaştığı özel sektör firmaları eliyle dönüştürülecek.

Bunun için de binanın bulunduğu alana dair imar düzenlemeleri hemen hayata geçirilecek.

100 bin sosyal konut

Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut üretilecek.

Bunlar evleri dönüşüme giren yuva sahiplerine çok düşük fiyatlara kiralanacak.

‘Sosyalİstanbul’ konutlarından 39 ilçe faydalanacak.

Bu konutlar kesinlikle satılmayacak.

Evi, kentsel dönüşüme girenler başta olmak üzere ihtiyaç duyan vatandaşlara çok uygun bedellerle kiralanacak.

650 bin konut 5 katı geçmeyecek

650 bin konutun tamamı zemin artı 5 katı geçmeyecek şekilde; yatay mimariyle tasarlanacak. Geniş sosyal donatılarıyla, sürdürülebilir, dirençli, keyifle ve konforla, yeşil içinde yaşanabilir kentsel dönüşüm sağlanacak.

Her ilçeye kentsel dönüşüm ofisi

İstanbulluların dönüşüm kapsamında her türlü sorusunu hızla cevaplamak için; 39 ilçenin tamamına ‘Yaşanabilirİstanbul Dönüşüm Ofisleri’ kurulacak. Bu ofisler aracılığıyla özellikle kadınlar ve gençler için yeni istihdam alanları oluşturulacak.

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ne Afet Yönetim Merkezi

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde Afet Yönetim Merkezi kurulacak:

Altı yeni lojistik merkezi

Afet lojistik merkezlerinin sayısı 1’den 7’ye çıkarılacak. Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Samandıra Askeri Hava Üssü, Alibeyköy, Yenikapı ve Maltepe’de 6 yeni lojistik destek merkezi yapılacak.

Afet durumunda; İstanbul’un tüm gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacı kesintisiz olarak buradan sağlanacak.

9 noktaya yeni Afet Müdahale Merkezi

Afet durumları için 9 noktada itfaiye, tıbbi ünite ve iletişim altyapısına sahip 9 adet Afet Müdahale Merkezi kurulacak.

39 ilçenin 964 mahallesinde uygun yeşil alanlara alt ve üst yapıları hazır sadece afet anında değil her zaman kullanılabilecek yaşam alanları kurulacak.

50 yeni itfaiye istasyonu: 204 yeni itfaiye aracı

Afet müdahale kapasitesi 50 yeni itfaiye istasyonuyla, 204 yeni itfaiye aracıyla, yangın söndürme helikopteriyle, yangın söndürme ve ambulans görevi yapacak deniz itfaiye araçlarıyla güçlendirilecek."

Gönülleri afet timlerinin sayısı artacak

Afet eğitim merkezi açılarak gönüllü afet timlerinin sayısının artırılacağını aktaran Murat Kurum, timlerin ekipmanlarının sürekli olarak yenileneceğini belirtti.

İki yeni acil durum hastanesi yapılacak

Kurum, İstanbul’un mevcut 2 acil durum hastanesine ek olarak biri Arnavutköy’de diğeri Pendik’te olmak üzere 2 yeni acil durum hastanesi yapılacağını da duyurdu.

Hasta yakınları için konaklama merkezi

Her iki yakaya dörder adet olmak üzere, afet zamanlarında acil müdahale ekiplerinin konaklayacağı, normal zamanlarda hasta yakınlarının faydalanacağı 8 hasta yakını konaklama merkezi kurulacağını da belirtti.

GÜNDEM
Kurum Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı’nda projelerini açıkladı

GÜNDEM
Murat Kurum 5 yılda 650 bin konut sözü verdi

GÜNDEM
Cumhur İttifakı İstanbul Adayı Murat Kurum: İstanbul trafiği 10 yılın sonunda geri dönmemek üzere son bulacak

ÖZGÜN
Murat Kurum İstanbul Projeleri | Kentsel Dönüşüm, Silivri'ye Metrobüs, Ücretsiz İSPARK, Taksi Sorunu, Yeni Metro, Scooter Park...

GÜNDEM
İstanbul adayı Murat Kurum ulaşımdan kentsel dönüşüme dev projelerini tek tek açıkladı: Yeni dönemin adı 'Siztem İstanbul'

GÜNDEM
İstanbul adayı Murat Kurum projelerini tek tek açıkladı: Emeklilerin İstanbul kartlarına her ay 2 bin 500 lira destek ödemesi

GÜNDEM
Murat Kurum: "Metrobüs hattımızı Silivri'ye kadar uzatacağız"