Süleymaniye'nin ruhunu koruyacağız: 'Gerekirse yapıdan vazgeçeriz'

İlim Yayma Vakfı’nın Süleymaniye Camii önünde yaptığı yurt binası ‘silüeti bozduğu’ gerekçesiyle tartışma konusu olunca vakıf yönetimi dün acil toplantı yaptı. Toplantıda 3 katlı binanın gerekirse tek kata düşürülebileceği, hatta yurt binasından vazgeçilebileceği belirtildi. Vakıftan yapılan açıklamada da “Süleymaniye’nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz” denildi.

Sevda Dursun
İlim Yayma Vakfı ilk açıklamasında mevcut yerde zaten bir binanın olduğunu, yeni binanın yıkılandan daha küçük olduğunu duyurmuştu.

İlim Yayma Vakfı, Süleymaniye’ye zarar verecek binanın yapımından vazgeçilebileceği, gerekirse tek kat halinde yapılabileceğini duyurdu. İlgili kurum ve kuruluşları üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet eden vakıf, bu vesileyle Anıtlar Kurulu’na Süleymaniye’nin çevresini temizlemek için çağrıda bulundu. Süleymaniye Camii’nin önünde yükselen İlim Yayma Vakfı’nın yurt binası, tarihi caminin siluetini bozduğu gerekçesiyle tepkilere neden olmuştu. İlim Yayma Vakfı, yeni yaptığı açıklamayla üzerine düşen her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını duyurdu. İlgili kurum ve kuruluşları da üzerine düşen sorumlulukları yapmaya davet eden vakıf, bu vesileyle Süleymaniye’nin etrafının temizlenmesine de öncülük etmek istiyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/07/01/59/resized_5df05-dcb5cdf2suleymaniyeinsaat02.jpg

ESKİ YAPIDAN 2 METRE DAHA ALÇAK

ÇOK NET TAVIR KONULDU

Ülkenin önünü açacak insanların yetiştirilmesine katkı sunan bir kurumun Süleymaniye gibi İstanbul’un ruhunu temsil eden bir mabedi gölgede bırakabilecek, ona zarar verebilecek bir inşaat faaliyeti yapmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Çok net bir tavır konularak, Süleymaniye’ye zarar verecek bir binanın yapımından vazgeçilebileceği, gerekirse tek kat halinde yapılabileceği kararı verildi.

GÜNDEM
Süleymaniye'de silüet tartışması

ANITLAR KURULU’NA ÇAĞRI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/07/01/59/resized_fb86f-72bab0049ffesssss2b2b2b.psd

Önce biz kabul etmeyiz

İlim Yayma Vakfı’nın kamuoyu açıklaması, bu kararlılığı net olarak ortaya koyuyor. “Süleymaniye, İstanbul’un ruhudur” vurgusunun yapıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

GÜNDEM
İlim Yayma Vakfı: Süleymaniye’nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz