ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’yi ve Türk lirasını hedef alan yaptırımlarından sonra, Ankara’nın Washington’la mücadelesinde kendisine çizeceği küresel rotayı dünyanın başat güçleri merakla izliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD merkezli The New York Times gazetesi için kaleme aldığı yazıda, ABD’nin Türkiye’ye karşı asimetrik ilişki kurma çabası değişmezse, “yeni dost ve müttefikler arayışına gireceğiz” vurgusu küresel çapta büyük yankı buldu. Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı Global Times, “Türkiye’nin küresel arenada uygulayacağı strateji dünya için büyük öneme sahip olacak” yorumuyla bir baş yazı yayınladı. “Neden Washington Türkiye’yi sırtından bıçakladı” başlıklı yazıda, Türkiye ile ABD arasındaki mücadele analiz edildi.
ABD’YE GÜVENİLMEZ
Global Times, ABD’nin stratejik bencilliğine ve acımasızlığına dikkat çekerek, Türkiye’nin ekonomi ve güvenlik anlamında Washington’a çok fazla güvenmesinin tehlikelerine dikkat çekti. Gazete, “Önce Amerika” politkasını öne çıkartan Washington’un Türkiye’yi sırtından bıçakladığını belirtti.
ANKARA ÜZERİNDEN MESAJ
Washington’un Türkiye gibi değerli bir müttefikine uyguladığı yatprpımların diğer ABD müttefiklerine de bir mesaj olduğunu belirten gazete, bu mesajın da “Kimse kendi çıkarını ABD’nin çıkarının üzerine koyamaz” anlamı taşıdığına dikkat çekti.
SOĞUK SAVAŞ BİTTİ ORTAKLIK BOZULDU
Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle, müttefikler arası çıkar ve değerlerin değiştiğine dikkat çeken gazete, Washington’un müttefiklerinden para tırpanlama yolunu seçtiğini savundu. Washington’un Ortadoğu politikasında değişime gittiğini ve artık Türkiye’yle aynı sayfada yer almadığına dikkat çeken Çin gazetesi, iki müttefikin yollarının ayrıştığını iddia ediyor.
İTTİFAKLARI ÇEŞİTLENDİRİYOR
Gazete, Türkiye’nin Avrupa’ya coğrafi olarak oldukça yakın olduğuna ve hem ekonomik siyasi anlamda Batı’yla son derece girift ilişkilere sahip olduğuna dikkat çekerek, buna karşın Ankara’nın Rusya’yla, İran’la ilişkilerini geliştirdiğine ve Çin’in Tek Kuşak Tek Tol girişimine de destek verdiğine dikkat çekti.
Washington’a eleştiri yağmuru
Çin medyasında ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım politikası eleştiri yağmuruna tutulurken Türkiye’ye tam destek verildi. Gazeteler, “Sorunun ana nedeni: ABD, Türkiye’yi alenen kontrol etmek istiyor; bu yüzden, 15 Temmuz darbe girişiminde rol oynadı; Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlere destek verdi”, “Uluslararası taahhütlerini her an terk edebilecek, sorumluluklarını her an reddedebilecek bir ülke saygı ve güveni hak ediyor mu?” “ABD, mütemadiyen ‘ulusal güvenlik’ diyor; fakat, küresel güvenliği türbülansa sürüklüyor” gibi yorumlarla krize ilişkin okuyucularını bilgilendirdi.
Doları silah olarak kullanıyor
Alman medyasının gündeminde de ABD’in Türkiye’ye saldırısı geniş yer aldı. Alman medyası ABD Başkanı Donald Trump’ın doları silah olarak kullandığına dikkat çekti. Frankfurter Allgemeine Zeitung, ”ABD’nin ekonomik, siyasi ve askeri gücünden kaynaklanan dolar hâkimiyeti uluslararası finans piyasalarında o kadar büyük ki Trump, doları silah olarak kullanmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel para birimleriyle ticaret teklifini daha önce Çin’in de yaptığına dikkat çekti. Süddeutsche Zeitung da, “Ankara ile Washington arasındaki güvensizlik uzun zamandır devam ediyor. Suriye’deki savaş ve 2016 yılındaki darbe teşebbüsü güvensizliği daha da arttırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetullah Gülen’i himaye ettiği için ABD’nin de darbeden sorumlu olduğunu söylüyor” yorumuyla iki ülke arasındaki ayrışmaya dikkat çekti.
DTÖ’yü krize sokacak!
ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri konusunda aldığı kararların ülkenin müttefiklerini, siyasileri ve işletmeleri rahatsız ederken, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) de yeni bir krize kapı araladığı belirtildi. New York Times’ın haberine göre, Trump, çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerini, ulusal güvenlik ya da ABD’li metal üreticilerini küresel rekabetten kurtarmak için değiştirdiğini söylese de Kanada, Meksika ve AB gibi DTÖ üyeleri kendi metallerinin ABD’ye bir tehdit oluşturmadığını belirtiyor. DTÖ’nün eski Genel Direktör Yardımcısı ve Ulusal Dış Ticaret Konseyi Başkanı Rufus Yerxa yaptığı açıklamada, “Eğer ABD, ulusal güvenlik çıkarlarınız içinse istediğinizi yapabileceğinizi söyleyerek DTÖ sisteminin kurallarını yeniden yazarsa, dünyadaki her ülkenin en kritik ulusal güvenlik çıkarının ne olduğuna dair yeni bir tanımla gelmesine hazırlı olmak gerekir” ifadelerini kullandı. DTÖ Genel Direktörü Robeto Azevedo da Trump’ın gümrük vergileri kararlarının hassas bir durum oluşturduğuna dikkati çekerek, “Trump’ın kararları, ne kadar objektif, dengeli ve tarafsız olursa olsun, sonuçta birileri çok mutsuz olacak.” uyarısında bulunmuştu.