Türkiye'ye muhalefet partisi

Kanal İstanbul’a “yaptırmayız” diye karşı çıkan CHP, Menderes ve Özal döneminde yollara, barajlara ve köprülere muhalefet geleneğini devam ettiriyor. 80 yıldır değişmeyen CHP, AK Parti döneminde de İstanbul Havalimanı, 3. Köprü ile otoyolları engellemeye çalıştı ve Gezi kalkışmasını bunun için tahrik etti.

Fatih Özer
Kemal Kılıçdaroğlu

Boğaz’ı olası bir felaketten kurtaracak, ulaşım ve ticarette Türkiye’nin elini güçlendirecek Kanal İstanbul projesi için geri sayım başladı. 8 yıllık uzun bir çalışmanın ardından hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Mega projenin yapım sürecine hız verilmesi CHP ve destekçisi çevreleri panikletti. Başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere ana muhalefet ve destekçileri ardı ardına yaptığı açıklamalarla projeyi durdurma çağrısı yaptı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/12/25/01/46/resized_70321-1f6298a0imamogludekupe3.jpg

HER PROJEYE KARŞI ÇIKTILAR

Ana muhalefet ve destekçisi olan zihniyetin Kanal İstanbul karşısında sergilediği refleks, 80 yıldır hiç değişmeyen bir kalkınma karşıtlığına dayanıyor. Türkiye’nin ilk uçak fabrikasının kapatılmasında önemli rolü olan CHP, çok partili hayatın ilk Başbakanı Adnan Menderes’in neredeyse her projesine karşı çıktı. Menderes Boğaz’a köprü kurma niyetini açıklar açıklamaz ilk karşı çıkan CHP oldu: Yıkılır… İstanbul’da yeni caddelerin açılmasına, Menderes döneminde gündeme gelen GAP projesine, barajlara ve yollara ilk karşı çıkan yine CHP oldu.

HER GÜZEL ŞEYE KARŞILAR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/12/25/01/36/resized_76fd5-e046a68dmenderesdekupe.jpg

27 Mayıs darbecilerinin astığı merhum Başbakan Adnan Menderes, yaptığı birçok konuşmada CHP’nin proje karşıtlığından muzdarip olduğunu ortaya koydu. Bir konuşmasında “CHP’nin öteden beri milletin kalkınmasına düşman olduğunu” ifade eden Menderes, tarihe şöyle not düştü: “Şimdiye kadar memleketin muvaffakiyetlerinden birisini dahi kale alıp bahsettiler mi? Türk milletinin zeka ve gayretinin mahsulü olan binbir eserden birisine bile başlarını çevirip baktılar mı? Milletin olan her güzel şeyden birisini dahi benimsemek faziletini gösterdiler mi? Hayır. Aksine olarak her muvaffakiyet bir felaket her güzel ve muhteşem eseri zarar diye göstermek için seneler ve senelerdir nasıl çırpındıklarını bilmiyor muyuz?”

MİLLET SİZDEN DAVACI OLACAK

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/12/25/01/36/resized_deadb-cfd7ef29belge.jpg

Başbakanlık arşivlerinden çıkan bir belge de Menderes’in, CHP’ye isyanını ortaya koydu. Yeni Şafak’ın ulaştığı belgede Menderes CHP’lilere böyle sesleniyor: “Muhterem Halk Partili arkadaşlarımız, hanginiz kendi intihap dairelerinizde, komşularınız veyahut da memleketin size uzak köşelerinde yapılmakta olan işlerin hangisine itirazınız vardır? Hangisine itirazınız vardır söyleyiniz. Bunların yapılmakta olduğu yerlerde oturanlar ve toptan Türk milleti sizin davacınız olacaktır. Bunları açık olarak ifade etmek lazım gelir. Van yoluna mı itiraz ediyorsunuz? İstanbul limanına mı itiraz ediyorsunuz? Çimento fabrikalarına mı itiraz ediyorsunuz? Hangisini rantabl bulmuyorsunuz, hangisini hesapsız buluyorsunuz? Allah aşkına, millet huzurunda söyleyin bilelim. Bunlar yapılırken herkes memnun hatta yapılsın deniyor….”

İşte CHP'NİN KARŞI ÇIKTIĞI PROJELER

GÜNDEM
Kılıçdaroğlu'nun asılsız 'iddia' geçmişi

Karşı çıkmadıkları proje yok!

GÜNDEM
CHP'nin makul teröristi

Gezi zihniyetini unutmadık

CHP statükocu eşraf partisidir

EKONOMİ
CHP'nin talebine red: AYM Kanal İstanbul hakkındaki başvuru için kararını verdi