Üniversitelerde sigara yasağı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sigara yasağı kapsamının genişlemesiyle ilgili net konuştu. Sigaraya karşı başlatılan mücadelede başarılı olunduğunun altını çizen Müezzinoğlu, bu konudaki kararlılığın süreceğini belirterek, “Çocuk parklarında sigara içmeyi tamamen yasaklıyoruz. Sigara satışı üniversite kampüslerinde de yasak olacak” dedi.

Yeni Şafak Ersin Çelik

İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sigara yasağının genişlemesini öngören yeni sağlık paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kanser Haftası çerçevesinde sigara ile mücadele konusuna değinen Müezzinoğlu, “Sigara ile mücadele kapsamında yapılan erken teşhislerde kansere yakanlanma riskinde yüzde 8 ile 10 oranında düşüş yakalamaya başladık” dedi.

KANSER ORANI DÜŞTÜ

Bu oranın büyük bir rakam olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, “Tütüne bağlı gelişen yeni kanser hastası sayısı 33 binden 30 binlere inmiş. 3 bin vatandaşımızı bu mücadele sonucu kazanmışız. Bunu daha iyi noktaya taşırsak 25 binlere inecek. Akciğer kanserinde 22 binden 19 bine inmeyi başarmışız. Bu önemli. Biz bu mücadeleyi vermeseydik muhtemelen 33 bin rakamı 35 bin olacaktı. Şu an yakaladığımız başarıyı daha güçlü hale getirmeliyiz” diye konuştu.

VİTRİNDE SİGARA SATILMAYACAK

Sigara içilen ve içilmeyen alanlarla alakalı değişiklikler ve yenilikler olacağını dile getiren Müezzinoğlu, vitrinlerde sigara satışının yerini kapalı dolaplarda satışın alacağını belirtti. Açık alanların sadece yüzde 25'lik bölümünde yasak olmayacağını, yüzde 75'lik bölümünde ise dumansız hava sahasının olacağını vurgulayan Müezzinoğlu, “Herkes ailesi, çocukları ile buralara geliyor. Ortamda bebek var hemen yanında sigara içiliyor. Sigara içenler diğer alana oturacak” şeklinde konuştu.

ÇOCUK PARKLARINDA İÇİLEMEYECEK

Çocuk bahçeleri ve parklarında da düzenleme yapılacağını söyleyen Sağlık Bakanı, “Çocuk parklarında sigara içimini yasaklıyoruz. Normal parklarda ise sigara içim alanlarını belediye belirleyecek. AVM'lerin, kalabalık hastanelerin giriş çıkış kapıları önünde de yine belirli mesafeler belirlenecek” dedi. Müezzinoğlu, “Üniversite kampüslerinde sigara satışının yasaklanacağı gibi düzenlemeleri TBMM'ye havale ettik” ifadelerini kullandı.