Yerli uzay aracımızın tasarımı hazır: Düğmeye basıldı

Ay’a gönderilecek ilk yerli uzay aracının tasarımı hazır. ROKETSAN, TÜBİTAK ve Delta-V hibrid motorun statik ateşleme ve fırlatma testlerini yapıyor. TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım “Haziran sonu itibarıyla uzay aracının imalatı başlayacak” dedi. Aracın 2029’da Ay’a yumuşak iniş yapması planlanıyor.

Haber Merkezi
Serdar Hüseyin Yıldırım, Ay’a ilk adımı atacak uzay aracının dizaynının bitmek üzere olduğunu söyledi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Ay’a ilk adımı atacak uzay aracının dizaynının bitmek üzere olduğunu, imalatın haziran sonunda başlayacağını söyledi. Uzay aracının üç aşamalı bir tasarım sürecinden geçtiğini ifade eden Yıldırım, “Yerli ve milli uzay aracında nihai tasarım safhasına gelmiş bulunuyoruz. Aracın tasarımı TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştiriliyor. Yurt dışından kimseyle çalışılmadı, tamamen milli altyapı ile dizayn edildi.” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/05/27/06/58/resized_20daf-d5e2a30bserdarhc3bcseyinyc4b1ldc4b1rc4b1mdekupe.jpg

HİBRİT MOTORDA İYİYİZ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/05/27/07/35/resized_56ffd-43f7ff23uzayaracc4b1dekupe.psd

MÜRETTEBAT OLMAYACAK

Aya gidecek aracın içerisinde mürettebat olmayacağını belirten Yıldırım, “İnsansız otonom ve gerektiğinde uzaktan kumanda edilebilen bir araç olacak uzay aracımız yaklaşık 2 buçuk ton olacak. İçinde çeşitli teçhizatlar, güç üniteleri, haberleşme cihazları, kameralar bulunacak ve tüm bunlar bir arabadan biraz daha büyük bir tasarımın içerisinde olacak. Uzay aracının içerisinde 50-60 kilo arasında bir kargo kapasitesi olacak. Bu rakam çok büyük bir rakam, Ay’a gidecek bir araçta bu kadar kargo kapasitesi olması dünya standartlarında iyi bir noktadır” dedi.

2029’DA AY’A YUMUŞAK İNİŞ

UZAYA İLK ADIM ÖNEMLİ

Yıldırım, Milli Uzay Projesi kapsamında bu uzay adımlarının atılmasının önemine dikkat çekerek, “Bugün bu uzay çalışmalarını yapmazsak yarın Türkiye daha geri kalmış bir ülke olacaktır. Çünkü gelişmiş ülkelere baktığınızda hepsinin uzayda gücü vardır. Uzay hukuku diye bir alan gelişiyor ve herkes oradaki yerini iddia etmeye başladı. Eğer orada olamazsanız bu hakların hiçbirinden hak isteyemezsiniz ve bu nimetlerden faydalanamazsınız” değerlendirmesini yaptı.

TEKNOLOJİ
Türkiye'den uzay atağı: Uzay Limanı Projesi heyecan uyandırdı

EKONOMİ
Milli Uzay Programı'nda hedeften sapmadık