ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Tüm dünyada görülen ALS hastalığı kas erimesi ve omurilikte harabiyete neden olan bir hastalıktır. ALS hastalığı, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açarken, zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz. İşte ALS hastalığının detayları ve belirtileri.

Yeni Şafak
ALS hastalığının belirtileri her hastada aynı değildir.

Amyotrofik lateral skleroz (ALS) , aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır. ALS hastalığı, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Belirtileri nelerdir?

Başlangıç belirtileri her hastada aynı değildir.

Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır ya da hasta yürürken tökezler.

Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder.

Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir.

Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.

HAYAT
MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

HAYAT
ALS hastalığının tedavisi var mı?

HAYAT
Kanser tedavisine başlamadan önce dişçiye gidin

HAYAT
Ergen çocuğa nasıl davranmalı?

HAYAT
Lösemi nedir, kaç çeşit lösemi vardır?