Anadolu kadını 4 bin yıldır yönetimde etkin

Kayseri'de bulunan Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan kil tabletlerden, Anadolu kadınının 4 bin yıl önce yönetim ve ticarette söz sahibi olduğu belirlendi.

Yeni Şafak
Kadınların 4 bin yıl önce ticari anlaşma yapıp, kendi adlarına mühür bastıkları ortaya çıktı.

Kayseri merkeze 24 kilometre uzaklıktaki, Hititlerin Anadolu'da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve etrafında onu saran Karum'dan oluşan Kültepe Ören Yeri'ndeki kazı çalışmasında Anadolu'nun en eski uluslararası ticaret merkezi, Asur Ticaret kolonisi Kaniş-Karum'da çıkan belgelere göre kadınların 4 bin yıl önce ticari anlaşma yapıp, kendi adlarına mühür bastıkları ortaya çıktı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında sürdürülen kıza çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait çivi yazılı tabletler Anadolu'da kadının sosyal hayatta, ekonomide nasıl bir rol oynadığını gösteriyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/25/11/18/resized_a4a42-6f47fc972190322_810x458.jpg

Kadınların mühür kullanma yetkisi vardı

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, ''Bu çağda Anadolu´da kadın ve erkek eşitliği sosyal hayatın özünü oluşturmaktadır. Kadın, iş ve yönetimde de bu sistem içinde kendine yer bulmuştur. Devletin başında kraliçenin görev alması gibi. Yerliler arasındaki kadın ve erkek eşitliğini kanıtlayan evlenme ve boşanma mukaveleleri karşılıklı anlaşma esasına göre düzenlenmişlerdir. Evli kadınlar, kendi adlarına anlaşma yapar, onları mühürlerlerdi. Birçok borç belgesi karı-koca tarafından mühürlenmiştir. Alacaklı, borçlunun eşini de borçlu sayar, onun garantisi isterdi. Kadınlar, evli veya bekar olsunlar, kontrata dayanan anlaşmalara ve hukuki işlere karışırlardı'' görüşlerine yer vererek Anadolu'da o tarihlerde kadına verilen değeri ortaya koydu.

HAYAT
Haydarpaşa'nın altında Khalkedon kalıntıları bulundu

HAYAT
Mimar Sinan'ın muhteşem zekası: Selimiye'nin sırları

HAYAT
Tarihi medresenin altında gizli geçitler bulundu