Anevrizmalar genellikle belirti vermiyor

Doç. Dr. Gökçe Şirin, anevrizmaların genellikle herhangi bir belirti vermediğini belirterek, "Çoğu anevrizma rastlantısal olarak başka nedenle yapılan muayenenin bir bulgusu olarak saptanır" dedi.

Yeni Şafak
Anevrizma, damar duvarının sağlamlığını kaybetmesi ve genişlemesidir.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökçe Şirin, halk dilinde "balonlaşma" olarak bilinen anevrizmanın, damar duvarının sağlamlığını kaybetmesi ve genişlemesi olduğunu anlattı.

Bir genişleme ya da anevrizmadan söz edebilmek için normal damar çapının en az 1,5-2 katı kadar genişlemesi gerektiğini belirten Şirin, kişinin yaşına, cinsiyetine, boyuna, vücut ağırlığına ve bulunduğu bölgeye göre damar çaplarının farklılık gösterdiğini hatırlattı.

Gökçe Şirin, yüksek tansiyon, sigara kullanımı, genetik faktörler ve bazı enfeksiyonların anevrizmaya yol açan nedenler arasında olduğunu belirterek, bazen de travma sonrası damarlarda anevrizma oluşumu görüldüğünü aktardı.

Anevrizmanın belirtileri

Doç. Dr. Şirin, şunları kaydetti:

Ultrasonografi ile anevrizmanın çok kolay teşhis edilebildiğini aktaran Şirin, hasta takibinde ve tedavi planlanmasında ileri tetkik olarak bilgisayarlı tomografi kullanıldığını anlattı.

HAYAT
Bu kışın kabusu gergedan virüsü

HAYAT
Ağlayan bebeklerin sakinleşmesini sağlayan cihaz yaptı

HAYAT
Lavabo açıcı içen çocuk 15 günde bir ameliyat oluyor

HAYAT
Çocukların gece yatak ıslatması psikolojik değil

HAYAT
30 Obezite Merkezi açılacak

HAYAT
Alzheimer beyne 25 yıl öncesinde yerleşiyor

HAYAT
Midesinden yemek borusu yapıldı

HAYAT
Okulda kalp krizi geçiren 9 yaşındaki Sabiha öldü