Astım hastası çocuklara 'yüzme' önerisi

UÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sapan, "Polensiz ve kirliliğin bulunmadığı ortamdaki havuzlarda ve temiz denizlerde yapılan yüzme, çocukların solunum yollarının açılmasını sağlıyor" dedi.

Yeni Şafak
Temiz havuz ve denizlerde yüzmek çocukların solunum yollarının açılmasını sağlıyor.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, astım hastası çocuklar için yüzme önerisinde bulundu.

Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği yönetim kurulu üyesi de olan Sapan, son yıllarda astım hastalığının görülme oranının arttığını söyledi.

Türkiye'de çocuklarda astım hastalığı görülme oranının yüzde 10 civarında olduğunu belirten Sapan, "Bu rakam büyük. Mücadele etmek için dernekler kuruldu. Biz Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği olarak çocuklarla ilgilenmeyi kendimize hedef olarak belirledik. Toplumdaki tüm kesimlerin bilgisini artırmak için çaba gösteriyoruz. Bu konuda her yıl bilimsel kongreler düzenliyoruz. Doktorların bilgisinin artırılmasının yanı sıra aile dernekleriyle iş birliği yapıyoruz" dedi.

Astımlı çocuklara sprey tarzında ilaçlar verilebildiğini ancak ilaç tedavisinin devamlılık gerektiren bir durum olduğunu dile getiren Sapan, "İlaç tedavisiyle astımın tamamen ortadan kalkmasını bekleyemeyiz, kontrol altına alabiliriz" ifadesini kullandı.

Hastalığın etkilerini azaltmak için yüzün

Hastalığın etkilerini azaltma noktasında yüzme sporunun pozitif etkileri olduğuna işaret eden Sapan, şunları söyledi:

Ev içi sıcaklığı ve nemin hastalığa etkisi

Sapan, "Özellikle ev içinde nemi yüzde 50'nin altında tutmak, ortam sıcaklığını 21-22 derecenin üzerine çıkarmamak astımlı çocuğu olanlarda ve tüm insanlar için son derece önemlidir. Astım sıklığı giderek artıyor. Bunda ev içi sıcaklığın ve yüksek nemin de etkisi var." diye konuştu.

Alerjiye neden olan antijenlerin yüksek ısı ve nemde arttığını anlatan Sapan, şunları kaydetti:

HAYAT
Diş eksikliğine implantlı çözüm

HAYAT
Hurmanın faydaları nelerdir?

HAYAT
İlk yerli aşı 2022’de vurulacak