Bu yıl 9 kat fazla yandı

Orman yangınlarını iklim değişikliğiyle birlikte inceleyen İstanbul Üniversitesi önemli sonuçlara ulaştı. Türkiye’de 1 Ocak-5 Ağustos tarihleri arasında yanan alanın büyüklüğü 2008-2020 döneminde ortalama 17 bin 578 hektar iken, bu yıl 157 bin 482 hektara çıktı. Rapora göre artış Türkiye ile sınırlı değil.

Aybike Eroğlu
2017'de yalnızca Portekiz'de yarım milyon hektardan fazla arazi yanarak hem sivil hem de itfaiyeci olmak üzere 118 kişinin ölümüne neden oldu. 2018'de Yunanistan'da, orman yangınları nedeniyle 102 kişi öldü.

Akdeniz coğrafyasında ve Türkiye›de önceki yıllara oranla çok daha sert bir yangın sezonu geçirilirken, son yangınlarla Türkiye'de bu yıl yanan alan büyüklüğü ortalamanın yaklaşık 9 katına çıktı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nde yapılan çalışmaya göre, orman yangınları tüm Akdeniz havzası için çok ciddi bir tehdit haline gelirken, büyük yangınlar hayatın bir parçası olmaya başladı. 2017'de yalnızca Portekiz'de yarım milyon hektardan fazla arazi yanarak hem sivil hem de itfaiyeci olmak üzere 118 kişinin ölümüne neden oldu. 2018'de Yunanistan'da, orman yangınları nedeniyle 102 kişi öldü.

157 BİN HEKTAR ALAN YANDI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/07/05/46/resized_ea699-26eb6eb1hasan.jpg

Dünyanın ortak sorunu

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, aynı anda çıkan yangınların Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Ülkemizin iklim değişikliğinin acı reçetesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Türkyılmaz, “Tüm bu duruma bir de çeşitli noktalardan sabotajlar eklenince korkunç manzara kaçınılmaz oldu” dedi. Dünyanın küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele ettiğine de dikkat çeken Türkyılmaz, “Herkes Türkiye’ye dikkat kesildi ama dünyanın çeşitli noktalarında bu durumlar yaşandı. İklim değişikliği, küresel ısınma tüm dünyanın ortak sorunu” diye konuştu. Türkyılmaz, kasten yangın çıkardığı tespit edilenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını da istedi.