Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

Çocuklukta sağlıklı beslenmenin olumlu etkileri çocuğun tüm yaşamı boyunca devam ediyor. Gelişme çağındaki çocuğun yanlış beslenme alışkanlıkları ise yetişkinlikte obezite, diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları ve kolesterol yüksekliğine bağlı hastalıklara yol açıyor.

Yeni Şafak
Çocuklarda sağlıklı beslenme ile okul başarısı yakın ilişki içinde bulunuyor.

Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, okul çağında kazanılan doğru beslenme alışkanlığının olumlu etkilerinin çocukların tüm yaşamları boyunca devam ettiğini belirterek, "Gelişme çağındaki yanlış beslenme alışkanlıkları yetişkinlikte obezite, diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları ve kolesterol yüksekliğine bağlı hastalıklara uygun ortam sağlar" dedi.

Yapılan çalışmalarda okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme ile başarının yakın ilişki içinde olduğu gösteriliyor. Günümüzün yoğun koşuşturmacası sonucu çocukların sağlıklı beslenmelerine gerektiği kadar özen gösterememek ve tüm çabalara rağmen çocukların sağlıklı besinler yerine günü fastfood tarzı besinler veya abur cuburla geçiştirmek istemelerinin ebeveynlerin büyük bir sorunu haline geldiğini ifade eden Sehlikoğlu, "Çocuğunuz eğer kahvaltı yapmak istemiyorsa ona pratik bir kahvaltı hazırlayın. Ancak bu sade bir tost şekline olmamalı. Ona içinde bol yeşillik olan sandviçler hazırlayabilir yanına da yumurtasını haşlayıp sütünü verebilirsiniz. Çocuğunuz yine de uykuyu tercih ediyorsa az yağlı ev yapımı börek, taze 1 meyve, yanına bir bardak ayran hazırlayarak ilk teneffüste yemesi için beslenme çantasına koyup kahvaltıyı atlamamasını sağlayın" şeklinde konuştu.

Her şeyin fazlası zarar

Sağlıklı besinlerin bile fazlasının zararlı olduğuna işaret eden Sehlikoğlu, "Bu durumda meyve yemiyor diye meyve suyuna ağırlık vermek ya da yemek yemiyor diye sürekli süt içirmek ona fayda yerine zarar verecektir. Örneğin fazla sütün kansızlığa, fazla protein içeren gıdaların kabızlığa, fazla meyve suyu tüketiminin de aşırı şeker alımına neden olduğunu unutmayın. Çocukların da bir damak zevki ve seçme hakkı olduğunu unutmayın. Örneğin peynir ve yumurta yemek bazı çocuklara sevmediği şekilde kokabilir. Bu nedenle çocuğunuza besinleri onun istediği şekilde sunmaya özen gösterin. Katı yumurta yemiyorsa az baharatlı bir omlet, sıcak süt içmiyorsa soğuk muzlu süt, sebze yemiyorsa köftesine sebze katarak bu besinleri tüketmesini sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

Sağlıklı kuruyemişler yedirin

Sağlıklı yağlardan zengin kuruyemişlerin okul çağı çocuklarının tüketmeleri gereken besinler arasında ilk sıralarda yer alması gerektiğini vurgulayan Sehlikoğlu, şöyle devam etti:

Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, sağlıklı bir beslenme çantasında olması gerekenleri şöyle sıraladı:

HAYAT
Beslenme çantasının olmazsa olmazları

HAYAT
Çocuklarda uykusuzluk öğrenme becerisini azaltıyor

HAYAT
Çocuğunuzun okul başarısı için 10 beslenme kuralı