Diyabet hastalarına 'oruç reçetesi'

Oruç tutan diyabet hastalarının sahuru atlamaması gerektiğine işaret eden uzmanlar, bu kişilerin ramazanda da normal dönemdeki gibi dengeli şekilde beslenmesinin önemini vurguluyor.

Yeni Şafak
Ramazanda oruç tutmak isteyen diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekiyor.

Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar, diyabet hastasının oruç tutması için böbrek komplikasyonun olmaması gerektiğini vurguladı.

Oşar, ileri yaşta bir diyabetlinin eşlik eden başka hastalıkları da varsa oruç tutmasının uygun olmadığını söyledi.

Diyabet hastasının oruç tuttuğu dönemde susuz kalacağı için özellikle böbrek hastalığı olanlarda böbrek yetersizliğinin ilerlemesinin söz konusu olabileceğini ifade eden Coşar, "Düzenli olarak sıvı alımı kısıtlanacağından böyle bir riskle karşı karşıyadırlar. Hastalar, kötü kontrollü bir diyabetse, yani şeker düzeyi zaten yüksek çıkıyorsa bir de oruç tutarlarsa daha da yüksek şekerle karşımıza gelebilirler çünkü susuz kaldığı dönemde şeker yükselir ve hasta ciddi şeker yüksekliği komasına bile girebilir" diye konuştu.

Tip 1 ve tip 2 diyabetlilerde risk altında

Tip 1 diyabetlilerin de risk grubunda olduğuna işaret eden Oşar, günde 4 defa insülin yapması gereken diyabet hastasının düzenli olarak yemeğini yemesi gerektiğini söyledi.

Oşar, insülin kullanan tip 2 diyabetlinin de günde 2 ya da 4 defa insülin yapıyorsa oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirterek, "Bunun dışında haplarla kontrol altında olan, zaten şeker düzeyleri iyi giden, herhangi bir dalgalanma yaşamayan, düzenli şeker kontrolü olan kişiler, hekimin kararıyla ve aldığı ilaçların saatlerini değiştirerek oruç tutabilir ama mutlaka hekimin düzenlemeyi yapması gerekiyor. Yani hastanın kendisi 'Ben sabah aldığım ilacımı iftarda alayım, öbürünü de sahurda alırım, bu düzenlemeyi ben kendim yaparım.' diyerek oruca başlaması, son derece sakıncalı olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

İnsülin kullananların oruç tutması sakıncalı

İnsülin kullanan diyabetlide oruç tutmanın son derece sakıncalı olduğunu vurgulayan Oşar, "Aşırı düzeylerde şeker düşüklüğü yaşanabilir. Kullanılan insülinin etki süresi ve özelliğine göre oruçla birlikte iyi geçinemeyebilir ve insülinle uzun süreli açlık beraberinde aşırı şeker düşüklüğünü tetikleyebilir. Bütün bunlar hastanın yaşamında sorun oluşturabilecek durumlardır. Zaten din adamları da 'Kişi sağlıklı değilse oruç tutmamalı' diyor" diye konuştu.

Oruç tutan diyabetliye tavsiyeler

Oşar, oruç tutan diyabetlinin beslenme düzenine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Kesinlikle sahuru atlamamalı

Endokrinoloji Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Şüheda Hatipoğlu da oruç tutmaya elverişli olan diyabet hastalarının ise iftar ve sahurda dikkat etmesi gereken hususlara değinerek, şunları kaydetti:

HAYAT
Şeker hastalığı ramazanda kendini gösteriyor

HAYAT
Diyabetle gelen 5 hastalık

HAYAT
Düzenli egzersiz kronik hastalıkları önlüyor

HAYAT
Diyabet dişleri de vuruyor

HAYAT
Diyabetle mücadelede 'kılavuz' dönemi