Erkek kısırlık testine Türk damgası

Çalışmalarını ABD'de sürdüren Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci ve ekibi, erkek kısırlığı teşhisinde kullanılabilecek 'Spermcell' adında test geliştirdi. Yeni test pahalı cihazlara ihtiyaç olmadan 2-3 dakika içinde gerekli analizleri yapıyor.

Yeni Şafak
​​'Spermcell' adı verilen test cep telefonuna da indirilerek 2-3 dakika içinde analiz yapıyor.

Çalışmalarını ABD'deki Stanford Üniversitesinde sürdüren Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci ve ekibi, giderek artan erkek kısırlığının teşhisinde kullanılabilecek test geliştirdi.

"Spermcell" adı verilen test, pahalı cihazlara ihtiyaç olmadan mikroçip ve cep telefonuna indirilen bir uygulama aracılığıyla 2-3 dakika içinde gerekli analizleri yaparak, doktorlara gerekli tedavileri planlama imkanı sunuyor.

Prof. Dr. Utkan Demirci, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, erkeklerdeki sperm sayısının giderek düştüğünü ve yardımcı üreme tekniklerine başvurunun artmaya başladığını söyledi.

İlerleyen yaş büyük sorun

Bu artışın organik beslenememe, hava kirliliği, bazı ilaçların etkileri gibi nedenlerden kaynaklandığını belirten Demirci, şunları söyledi:

9 liraya test imkanı

Prof. Dr. Demirci, tüp bebek tedavilerinde en iyi sperm hücresini seçebilmek için çeşitli yöntemler denendiğini, kendisinin de Stanford Üniversitesinde bu konuda çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

"Tüp bebek tedavisinde milyonlarca sperm arasından en iyisini nasıl belirleriz" diye yola çıktıklarını vurgulayan Demirci, şöyle konuştu:

Eczanelerde satılmıyor

Demirci, testin eczanelerden alınabilecek hale gelmediğini dile getirerek, "Öncelikle küçük il ve ilçelerde, şehir dışındaki ufak kadın doğum kliniklerinde, hastalarında erkek kısırlığı olup olmadığını anlamaya yönelik kullanmak isteyen veya pahalı makineleri olmayan kliniklerde, aşılama yapılan kliniklerde kullanılıyor. Özellikle bu alana kademeli olarak yaklaşıyoruz" dedi.

Hayvanlarda da kullanılabiliyor

Prof. Dr. Demirci, testin özel bir yazılımla hayvanlar için de kullanılabildiğine dikkati çekerek, hayvancılıkta hali hazırda aşılama için yurt dışından veya yurt içinden alınan spermlerin kalitesinin işlem sırasında kontrol edilemediğini, bunun da sorunlara neden olduğunu anlattı.

Geliştirdikleri teknoloji sayesinde bunun 2-3 dakika içinde kolaylıkla kontrol edilebilir hale geldiğini vurgulayan Demirci, şu bilgileri verdi:

HAYAT
Hamilelikte stresle baş etme yolları

HAYAT
Türkiye kanser ve kök hücre tedavisinde çok iyi

HAYAT
Uzmanlardan 'Herkes doğuştan organ bağışçısı kabul edilsin' önerisi

HAYAT
Zeytinyağı çok bekleyince bozuluyor